11:14 / 30.10.2020.

Autor: V.K./HRT

KoHOM ministru Berošu poručio da ne pristaju biti žrtveno janje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine poručila je da je izjava ministra zdravstva Beroša, kojom je prozvao obiteljske liječnike da ne rade dovoljno, apsolutno neprihvatljiva.
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine poručila je da je izjava ministra zdravstva Beroša, kojom je prozvao obiteljske liječnike da ne rade dovoljno, posve neprihvatljiva te ocijenila da ministar takvom izjavom traži žrtveno janje za nagomilane probleme.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

- Obiteljski liječnici savjesno i bez prekida u svojim ordinacijama rade od početka epidemije Covida-19 i ne pristaju biti alibi za nerad i nesposobnost zdravstvene administracije, stoji u priopćenju.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako prima mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne kontaktiraju sa svojim pozitivnim pacijentima ni njihovim kontaktima te ponovio da se svi u zdravstvenom sustavu moraju više angažirati u vezi s tim, jer 160 epidemiologa to više ne može raditi bez pomoći drugih. Također, apelirao je na obiteljske liječnike da "ostanu pola sata, sat vremena dulje na poslu" i zovu kontakte zaraženih. Istaknuo je da je praćenje kontakata jedna od najučinkovitijih mjera u sprječavanju infekcije.

- Obiteljski liječnici nikad nisu odbili pomoći kolegama epidemiolozima. Itekako smo svjesni teške situacije u kojoj se nalazi hrvatski zdravstveni sustav. Zato smo, unatoč pojačanom vlastitom poslu, od prvog dana dežurali u tzv. COVID ambulantama, ustvrdili su iz KoHOM-a, odgovarajući ministru Berošu.

Podsjetili su da svim svojim pacijentima sa sumnjom na COVID-19 dogovaraju testiranja, javljaju im rezultate, ako ih dobiju, savjetuju ih, a one oboljele liječe, a uz to su preuzeli i ukupno cijepljenje protiv gripe.

Također, ponovili su da s pojavom koronavirusa nisu prestale i sve ostale bolesti te da njihovi pacijenti i dalje imaju kronične i teške bolesti koje treba pratiti i liječiti, a nepokretni, stariji ili teško bolesni pacijenti i dalje trebaju imati mogućnost da im obiteljski liječnik dođe u kućni posjet.

Problemi obiteljske medicine nisu nastali zbog epidemije

-
Problemi obiteljske medicine, a to je prvenstveno manjak liječnika i preopterećenost nepotrebnom administracijom, nisu nastali zbog epidemije. Oni postoje godinama, na što KoHOM sustavno i redovito upozorava i javnost i zdravstvenu administraciju, istaknuli su.

Dodali su da se s dolaskom virusa loša situacija samo dodatno zakomplicirala što, smatraju, ministar i zdravstvena administracija ne žele vidjeti, preuzeti odgovornost i pokušati riješiti. Ustvrdili su da nikad nisu odbili posao ili rekli da nešto neće raditi, ali da obiteljski liječnici nemaju vremena "loviti" kontakte oboljelih od koronavirusne bolesti i onda ih upisivati u repozitorij, zato što bi tada izgubili najmanje sat vremena za samo jednog kovidpozitivnog pacijenta i tako oduzeli vrijeme ostalim pacijentima.

Također, KoHOM je pozvao HZZO da objavi točne podatke o dnevnom broju pacijenata obiteljskih liječnika, ne samo od početka pandemije nego unatrag nekoliko godina, kao i podatke o liječnicima koji navodno nisu u svojim ordinacijama za vrijeme radnog vremena.

Ministra Beroša pozvao je da objavi sve pritužbe koje dobiva od pacijenata, ne samo na račun obiteljskih liječnika, nego svih liječnika, ali i zdravstvene administracije.

KoHOM je istaknuo da je bilo dovoljno vremena da se sustav pripremi za očekivani drugi val, što nije učinjeno, te da obiteljski liječnici ne žele preuzeti odgovornost za to.

Pacijentima je poručio da će obiteljski liječnici i dalje biti maksimalno dostupni u svojim ordinacijama i preko raznih online i mobilnih platformi te ih zamolio za strpljenje i razumijevanje jer se, zbog pregleda pacijenata, vrlo često ne mogu javiti na telefon isti trenutak kada ih se nazove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!