KoHOM najoštrije osudio napad na liječnicu na Lošinju

09.03.2023.

10:26

Autor: V.K./HRT/Hina

liječnici i pacijenti

liječnici i pacijenti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Koordinacija hrvatske liječničke medicine (KoHOM) najoštrije je u četvrtak osudila napad na liječnicu obiteljske medicine koju je pacijent napao u ambulanti na Lošinju, upozorivši da su liječnici i medicinske sestre sve više izloženi verbalnom i fizičkom nasilju.


Nasilje postaje sve češći obrazac ponašanja jer pacijentima nisu jasna pravila osiguravatelja pa svoj bijes usmjeravaju prema liječnicima obiteljske medicine, navodi KoHOM.

Svemu doprinosi i to što, ustvrdio je KoHOM, zdravstvena administracija konstantno stigmatizira obiteljske liječnike jer ih vrlo često indirektno ili direktno označava kao krivce zbog neorganiziranosti i propusta u zdravstvenom sustavu.

- Sjetimo se sramotnih izjava s najviših pozicija zdravstvene administracije da su obiteljski liječnici neradnici, da su krivi za veliku smrtnost zbog COVID-a i slično, dodala je strukovna udruga liječnika.

KoHOM poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravstva i DORH, domove zdravlja i ostale na poduzimanje svih mjere kako bi se zaustavilo nasilje prema zdravstvenim djelatnicima zbog kojega su oštećeni i svi ostali pacijenti.

Pod tim podrazumijeva sigurne uvjeti za rad te bolju pravnu i fizičku zaštitu kako bi liječnici obiteljske medicine i medicinske sestre mogli savjesno, odgovorno, predano i na dobrobit pacijenata mogli obavljati svoj posao. Također, KoHOM drži da bi domovi zdravlja trebali osigurati da mjesta posebnih dežurstava čuvaju zaštitari.

- Poražavajuća je činjenica da napadnuta liječnica kojoj se prijetilo smrću, iako iznimno potresena, nije mogla otići na bolovanje, upozorava se u priopćenju uz pojašnjenje kako bi zbog njezina bolovanja dvije ambulante ostale bez liječnika, jer ona obavlja zamjenu i za drugu ambulantu.

Napadnuta liječnica ne može dobiti ni zamjenu za specijalizaciju koja je već započela, navodi se.

Na Lošinju su samo četiri ambulante koje pokrivaju otoke Cres, Lošinj, Ilovik i Unije, zbog čega liječnici ne mogu otići na bolovanje ili godišnji.

- Zaduženi su za mrtvozorstvo, a u sezoni za velik broj turista. Slika je to stanja na otocima u kojoj se primarni zdravstveni sustav urušava, a na što KoHOM, kako ističe, godinama upozorava nadležne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!