16:22 / 29.11.2020.

Autor: HRT

KoHOM odgovara HZZO-u: Otvorite liniju da se može žaliti na vas

Foto: ilustracija, Robert Anic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prijavite nas liječnike, sestre, tehničare, krivi smo jer nas je premalo, poručuju iz KoHOM-a. Dodaju kako HZZO traži žrtvu za svoj nerad, jer sustav nije organiziran na vrijeme.
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), u priopćenju navodi kako HZZO traži žrtvu za svoj nerad, te da sustav nije organiziran na vrijeme. Na liječnike obiteljske medicinske se pišu, radi bespotreban pritisak, najavljuju sankcije i otvaraju telefoni za pritužbe na njihov rad, dok e-zdravstvo nije u funkciji.

➡️ KoHOM: Ministre, ne pristajemo biti žrtveno janje!
➡️ Koronavirus - nove informacije 
➡️ Trut u Dnevniku HTV-a: Mjere se krše, prijave pišu, uskoro i kazne
➡️ Epidemiolog Kolarić: Kad cjepivo prijeđe Breganu, ja mogu na godišnji
➡️ Capak: Kazne za kršitelje mjera između 100 i 200 eura
➡️ Prvi pacijenti u Areni

KoHOM, poručuju, "daje bezrezervnu podršku svojem članstvu, svim liječnicima primarne zdravstvene zaštite i našim medicinskim sestrama u krajnjim naporima koje ulažemo svaki dan u ovoj pošasti koja nas je zatekla", stoji u priopćenju.

Tekst prenosimo u cijelosti:

Dok liječnici obiteljske medicine svakodnevno upozoravaju na opterećenost sustava, gužve u ordinacijama zbog kojih nisu u mogućnosti odmah odgovoriti na telefonske pozive svojih pacijenata, HZZO-ova zdravstvena administracija opet traži žrtvu za svoj nerad.

Umjesto da su organizirali sustav na vrijeme, osigurali pametna informatička rješenja kojima će olakšati rad epidemiolozima, obiteljskim liječnicima i cijeloj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zdravstvena administracija, uljuljkana u svoje položaje, daleko od prve crte obrane od COVID-a, svakodnevno radi bespotreban pritisak na liječnike i pacijente. Prozivaju liječnike za (ne)javljanje na telefon i nedovoljan trud i rad.

Najavljuju sankcije i otvaraju telefone za pritužbe na naš rad!!! Da, prijavite nas liječnike, medicinske sestre i tehničare jer smo krivi što nas je bilo premalo i davno prije ove pandemije.

Prijavite nas jer se razbolijevamo od Covida 19 pa bolesni ili u samoizolaciji dok god smo u stanju radimo i iz svojih domova. Prijavite nas jer se istovremeno ne stižemo javljati na telefon, mobitel, čitati mailove i poruke, brinuti o onima koji su bolesni i koji trebaju našu pomoć u našim ordinacijama.

Prijavite nas jer nikom nije palo na pamet da u timove liječnika primarne zdravstvene zaštite pošalje administratore kao što je to svugdje u svijetu. Prijavite nas jer nema dovoljno respiratora, bolničkih kreveta, ambulanti, arena i šatora… jer nas nema dovoljno da bi u njima radili.

Prijavite nas jer radimo i nakon radnog vremena, premda nam to nije plaćeno. Jer radimo vikendima, blagdanima, čak i u svoje slobodno vrijeme, jer dežuramo u COVID ambulantama, liječimo pacijente po kućama…

Prijavite nas jer odgovorni nisu poslali nikog da pomogne epidemiolozima u “hvatanju kontakata” i zaustavljanju pandemije na prvoj liniji obrane. Dok su podatke upisivali ručno i radili danonoćno jer nisu povezani sa Centralnim informatičkim sustavom u zdravstvu, jer nisu povezani sa bolnicama, liječnicima obiteljske medicine, HZZO-om.

Da, za to smo krivi mi liječnici, nas prijavite! Nije kriv HZZO sa tisućama zaposlenika, sa kontrolorima koji nam i dalje dolaze u kontrole koječega kao da se ništa ne događa, umjesto da su  regurtirani kao zdravstveni radnici da priskoče u pomoć svojim kolegama zdravstvenim radnicima!

Mi liječnici smo krivi što nisu zaživjele e-doznake, elektronski potpis i pečat, e-nalaz, euputnica, … sve ono silno e-zdravstvo na koje su se ulupali golemi novci (naši novci!), no i dalje nije u funkciji!

Mogli bismo nabrajati unedogled što sve NISTE učinili, a sada sve pokušavate svaliti na leđa liječnika, medicinskih sestara, tehniičara i hrvatskih građana.

HZZO je šutke prihvatio sva nametnuta dodatna opterećenja obiteljskim liječnicima koja su došla s pandemijom bez protesta ili pomoći, stoga je njihova briga za dobrobit pacijenata - LAŽNA, a pokušaj prebacivanja odgovornosti na liječnike, nažalost - stvaran.

U trenutku kada zdravstveni sustav može spasiti ISKLJUČIVO entuzijazam i izgaranje zdravstvenih radnika, pitamo se kako je zdravstvenoj administraciji ovako nešto sramotno i groteskno uopće palo na pamet?!

Nismo očekivali pljesak s balkona, nismo očekivali niti povećanja plaća kao što su to učinile sve zemlje svijeta, tretirajući svoje liječnike, medicinske sestre i tehničare kao ono što oni uistinu jesu – kao junake.

Poručuju nam da otvaraju telefone za pritužbe i da nakon toga kreću u kontrole!

Slobodno neka dođu na bilo koje naše RADILIŠTE, na mjesto na kojem većina njih nikada nije bila, a od kojeg u ovoj epidemiji naročito zaziru.

I na kraju, mi liječnici s prve crte obrane od COVIDA pitamo HZZO-ovu administraciju: hoćete li otvoriti i telefonsku liniju na koju se hrvatski zdravstveni radnici i pacijenti mogu žaliti - na vas?

A dok to čekamo, KoHOM daje bezrezervnu podršku svojem članstvu, svim liječnicima primarne zdravstvene zaštite i našim medicinskim sestrama u krajnjim naporima koje ulažemo svaki dan u ovoj pošasti koja nas je zatekla.

Kao i uvijek, potpuno smo predani svojem liječničkom zvanju, a svoju struku čvrsto ćemo braniti!

Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicineFoto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!