11:57 / 17.07.2019.

Autor: A.M./Hina

KoHOM smatra neprimjerenim prozivanje liječnika obiteljske medicine zbog neodgovornih vozača

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prozivanje liječnika obiteljske medicine u medijima zbog neodgovornih pojedinaca koji upitnog zdravlja sjedaju za volan.
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ocijenila je u srijedu neprimjerenim prozivanje liječnika obiteljske medicine u medijima da su oni jedini odgovorni za to što neodgovorni pojedinci sjedaju za volan i onda kada im zdravstveno stanje to ne dopušta.

S obzirom na nedavni događaj u kojem je osoba pod utjecajem droga skrivila tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena tročlana obitelj, KoHOM navodi kako se Zakon o sigurnosti prometa na cestama odnosi na sve liječnike, a ne samo na liječnike obiteljske medicine.

Osobito podsjećaju na članak 233. u kojem stoji da ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno boravište.

- Želimo podsjetiti kako je KoHOM na e-savjetovanju o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama davao svoje primjedbe upravo na prijavu promjene zdravstvenog stanja pacijenta. U uređenim državama liječnici obiteljske medicine nisu stavljeni u poziciju "policajaca" prema svojim pacijentima, već se bave medicinom, a odnos s bolesnicima temelje na povjerenju i liječničkoj tajni, navodi se u priopćenju.

Umjesto što se energija troši na prozivanje liječnika obiteljske medicine da su odgovorni za svakog vozača na cesti, pozivaju sve kolege liječnike, medije i državne institucije da se uključe u edukaciju građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!