Koja je razlika između potresa u Japanu i kod nas

26.11.2019.

14:00

Autor: M.Š./D.M./HRT

default error photo
Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije izdao je smjernice kako se ponašati u slučaju većeg potresa. Što možemo očekivati u Dnevniku HTV-a govorio je seizmolog Tomislav Fiket.
U utorak rano ujutro dogodili su se snažni potresi u Albaniji s puno žrtava, a potom i vrlo snažni potres koji se dogodio na području BiH, a koji se osjetio diljem Dalmacije.

- Potres jačine 5,4 u BiH; jako se treslo i u Dalmaciji
- Kramarić za HRT: Nema stradalih Hrvata; Hrvatska šalje helikoptere
- VIDEO U Albaniji brojni mrtvi, stotine ozlijeđenih u potresu

"Naši rasjedi su mali i pod različitim kutovima, potrese je teško predvidjeti"

- Potresi u Albaniji i Bih su povezani, ali ne tako da je jedan izazvao drugoga. Na istom smo području, moguće da je oslobađanje energije u Albaniji potaknulo da se oslobodi energija u BiH, ali nije nužno. U Albaniji i dalje bilježimo potrese. Znatno su slabiji, ali mogu doseći i magnitudu prvog jakog potresa, izjavio je u Dnevniku HTV-a Tomislav Fiket, seizmolog s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a.

Potresi su se osjetili najjače na jugu Dalmacije. To je područje u nas i seizmički najosjetljivije a na dubrovačkom području mogući su i potresi do 7,5 prema Rihteru, potvrdio je. Zadnji takav primjer bio je u Crnoj Gori 1979.. Najbolja prevencija posljedica potresa je, kaže - imati protupotresnu gradnju na razini Japana, što je nemoguće. Možemo samo novu gradnju dovesti na razinu da se ne ruši. RH sigurno može doživjeti ovakav potres, ali ne znamo kada - može sada, a može i za sto godina. Naši su rasjedi su mali i pod raznim kutovima i teško ih je predvidjeti, zaključio je Fiket.Dubrovčani znaju da se nalaze na seizmički vrlo osjetljivom području. Pogledajte kako su reagirali na današnja podrhtavanja tla.


Izdano važno upozorenje u slučaju potresa na dubrovačkom području

Uslijed potresa koji su se tijekom dana osjetili na širem dubrovačkom području Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije daje smjernice kako se ponašati u slučaju većeg potresa koji bi eventualno prouzročio štetu na našem području.

Postupci prije potresa:

- Naučimo kako se zaštititi od potresa.
- U domu odredimo jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te se nekoliko puta godišnje prisjetimo na njega.
- Moramo znati gdje je glavna sklopka za struju te gdje su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju.
- Na dohvat ruke spremimo bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć.
- Uvijek imajmo određene zalihe hrane.

Postupci za vrijeme potresa:

- Sačuvajmo prisebnost duha i ne paničarimo jer je panika pogubna.
- Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađimo iz njih na slobodan prostor, udaljimo se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina.
- Ako smo na višim katovima, sklonimo se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji kut prostorije, ispod stola, te rukama zaštitimo oči.
- Odmaknimo se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova.
- Ne upotrebljavajmo šibice i otvorenu vatru.
- Ako se nalazimo u automobilu, ne smijemo se zaustavljati na i ispod mostova i podvožnjaka, ispod električnih kablova, i u tunelima. Zaustavimo se na otvorenom prostoru i ostanimo u automobilu.

Postupci nakon potresa:

- Kada prestanu prvi potresi, napustimo prostorije na najpogodniji način i uzmimo sa sobom najvažnije i spremljene stvari.
- Nikako ne napuštajmo građevinu dizalom, upotrebljavajmo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti dizalo, nestati struje i sl.).
- Isključimo električnu struju na glavnoj sklopci te zatvorimo plin i vodu na glavnom ventilu.
- Ne zaboravimo na humanost i nesebičnost u pomoći stradalima, ali ne pomičimo teško povrijeđene.
- Upotrebljavajmo za piće samo zapakiranu vodu i vodu koja stigne kao pomoć
- Postupajmo prema uputama dobivenim putem sredstava javnog priopćavanja.
- Ako smo ostali pod ruševinama budimo mirni i zovimo u pomoć te lupajmo čvrstim predmetom po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja).
- Sačuvajmo svoju snagu.

Važniji telefonski brojevi žurnih službi:

- Jedinstveni broj za zaštitu i spašavanje 112
- Policija 192
- Vatrogasci 193
- Hitna pomoć 194

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!