08:45 / 15.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Koja su prava putnika kojima su otkazana putovanja?

-

-

Foto: - / -

Mnoga su putovanja već otkazana zbog pandemije koronavirusa. Koja su prava putnika?
Ovo je kriza bez presedana za koju ne postoje rješenja, nego ih se treba stvoriti, rekao je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska na temu otkazivanja putovanja zbog pandemije koronavirusa i prava putnika u tim situacijama.

Sve o koronavirusu

Žabo je rekao da je CA tijekom ožujka i travnja otkazao oko 3200 letova, 71 posto svih planiranih letova, na kojima je bilo bukirano 87.500 putnika.

- Putnicima smo ponudili dvije opcije: neograničen broj promjena datuma putovanja unutar 365 dana ili povrat vrijednosti kroz vaučer koji se može unutar godine dana zamijeniti za kartu po izbori, rekao je Žabo.

Objasnio je da se to odnosi na sva putovanja do 31. svibnja za karte kupljene do 19. travnja.

Ana Kapetanović, voditeljica Odjela zrakoplovnog prava i međunarodnih poslova Hrvatske agencija za civilno zrakoplovstvo, rekla je da prema europskoj uredbi putnici u slučaju otkazanih letova imaju pravo na povrat novca pune cijene karte ili preusmjeravanje. Međutim, zbog situacije bez presedana sve države članice se suočavaju s određenim poteškoćama u ispunjavanju prava vezanog za povrat novca, dodala je.

Može li se inzistirati na povratu u novčanom obliku, a ne vaučerima?

- Može inzistirati, samo je pitanje hoćete li ga dobiti zato što se zaista svi zračni prijevoznici suočavaju s ogromnim financijskim poteškoćama, tako da u ovom trenutku to nije moguće u onom kratkom roku kako to propis predviđa, rekla je Kapetanović, dodajući da to ne znači da se to neće ispuniti, već je u pitanju hoće li to biti ispunjeno prem a dosad propisanim rokovima.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, rekao je da intenzivno rade na rješenjima za dosad neviđenu situaciju kako bi je pokušali prevladati na obostrano zadovoljstvo. U putničkim agencijama, naveo je, značajnijih otpuštanja nije bilo, između ostalog zahvaljujući Vladinim mjerama.

- Međutim, pitanje je kako će se situacija razvijati jer naravno da stavka od nula prihoda ne ostavlja mogućnosti za rashode, rekao je Žgomba.

Žabo je rekao da je CA na početku krize aktivirao krizni stožer i nastavio s prometovanjem, dok su inozemni prijevoznici prestali sredinom ožujka. Dodao je kako su omogućili povratak za tisuće hrvatskih građana, a vozili su i humanitarnu pomoć iz Abu Dhabija i hrvatske vojnike iz Afganistana. Žabo je rekao da u ožujku imaju pad bookinga od 56 posto, a u travnju čak 95 posto, što znači da prihoda praktički i nema, no nadaju se i čvrsto vjeruju da će preživjeti.

- Gubici će ovisiti o tome koliko će dugo ova kriza trajati, rekao je Žabo.

Žgomba je rekao da je optimist u smislu da će u trenutku prestanka krize Hrvatska imati jednu od boljih, ako ne najbolju startnu poziciju u odnosu na konkurentske zemlje. Međutim, u našim životima pa i u turizmu ništa neće biti kao prije, trendovi i navike gostiju će se mijenjati, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!