18:33 / 24.03.2019.

Autor: Borko Brunović/Ivica Đuzel/HRT

Koje bi posljedice Brexit mogao izazvati u Hrvatskoj

Foto: ilustracija, Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Možda i više od građana EU-a - Brexitom su pogođeni Britanci. No bez obzira na brojne nejasnoće - čini se da će i ove godine Hrvatsku turistički pohoditi u velikom broju.
Brexit se pretvorio u kaos pun neizvjesnosti. Teško je predvidjeti što će se događati. Najviše su zabrinuti gospodarstvenici, a brojna pitanja muče i građane, na Otoku i u Europskoj uniji. Borko Brunović istražio je koje bi posljedice Brexit mogao izazvati u Hrvatskoj. A kako će utjecati na hrvatski turizam zna Ivica Đuzel.

Ako sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a bude postignut - malo će se toga mijenjati u prijelaznom razdoblju do kraja 2020. U Veliku Britaniju putovat ćemo kao i dosad - nećemo trebati vizu. No bez sporazuma, teško je reći kakav će biti režim putovanja.

Uređeni Brexit osigurava gotovo ista prava za Hrvate koji žive i rade na otoku. Neuređeni - donosi neizvjesnost. Potvrđuje to i naša državljanka Ana Budimir koja radi u Oxfordu. Kratkoročno o preseljenju ne razmišlja - no dugoročno, sve su opcije otvorene.Možda i više od građana EU-a - Brexitom su pogođeni Britanci. No bez obzira na brojne nejasnoće - čini se da će i ove godine Hrvatsku turistički pohoditi u velikom broju. Čak i uz promjene carina i kontrola - interes raste.

Informacije koje su posljednjih dana neki mediji nepromišljeno objavljivali o velikim podbačajima engleskih gostiju, već početkom ove godine pokazale su se netočnima jer prema jučerašnjim podacima e-visitora u Splitu ih je primjerice do sada bilo 20 posto više, ali dodajmo da je to mali broj. Za samu sezonu, unatoč Brexitu, nema najava većih nestabilnosti, javlja Ivica Đuzel.

Ekipa HRT-a provjerila je to od Zadra preko Hvara pa do Splita, gdje su Englezi gosti broj 1. Riječ je prvenstveno o aviodestinacijama. Obišla je i velika gradilišta u Splitu. Najveći hotel Amfora na Žnjanu mora biti gotov do početka sezone. Vrijedan je 26 milijuna eura, ima više od 200 soba i kongresnu dvoranu s 500 mjesta. Drugi veliki hotel Ambasador ipak će pričekati iduće ljeto. Uz Split najviše se trenutno gradi na otoku Hvaru, na obje strane otoka, a riječ je o velikim ulaganjima i hotelima s 5 zvjezdica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!