Koje su odluke i situacije obilježile rad zagrebačke Gradske skupštine?

17.03.2021.

15:58

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Zagrebačka gradska skupština

Zagrebačka gradska skupština

Foto: HTV / HRT

U tijeku je posljednja sjednica Gradske skupštine u ovom sazivu. Koje su odluke i situacije obilježile rad zagrebačkih zastupnika u protekle 4 godine provjerio je Ante Raić.

Galerija
Mislav Herman, Foto: HTV/HRT
Matej Mišić, Foto: HTV/HRTZagrebačka gradska skupština, Foto: HTV/HRTTomislav Stojak, Foto: HTV/HRTAnka Mrak Taritaš, Foto: HTV/HRTTomislav Tomašević, Foto: HTV/HRTSlavko Kojić, Foto: HTV/HRTZagrebačka gradska skupština, Foto: HTV/HRT

Na mjestu prvog čovjeka skupštine izmijenila su se tri HDZ-ovca. Andriju Mikulića naslijedio je Drago Prgomet, a mandat je završio i Mislavu Hermanu.

- Da sam postigao jedan vrlo dobar dijalog i s opozicijskim zastupnicima, kad sam smatrao da su njihove točke od iznimnoga značaja za bolji i kvalitetniji život građana grada Zagreba stavljali smo ih visoko na dnevni red.

Svi se zastupnici slažu da je bolja kvaliteta rasprava u skupštini, a među najvažnijim događajima istaknuli su prelazak triju zastupnika iz oporbe u Bandićev tabor.

- Proračunska sjednica za 2019. godinu, sjetimo se tada kada je troje zastupnika preko noći promijenilo boju dresa da to tako figurativno kažem i prešlo na drugu stranu, tada su trebali biti održani izvanredni izbori za Gradsku skupštinu, istaknuo je zastupnik u Gradskoj skupštini iz redova SDP-a Matej Mišić.

- Kada se zapravo shvatilo kako ova dosadašnja gradska vlast funkcionira: zakulisno, s nekakvim tajnim dogovorima, s ljudima koji im nisu pripadali, ali su onda odjednom otkrili sve blagodati gradske uprave Milana Bandića, kaže nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak.

Ovaj će saziv skupštine biti upamćen po smrti gradonačelnika, ali i potresu i pandemiji, koji su uzrokovali selidbu iz Ćirilometodske ulice. Sjednice će se do daljnjega, i u novom mandatu, umjesto na Gornjem gradu, održavati na Zagrebačkom velesajmu.

- Što se mene tiče je tema Manhattana i ludosti koji su bili s tim, i drugo je snalaženje vezano uz potres. To je ono što je po meni obilježilo, kaže zastupnica Anka Mrak Taritaš.

- Dosta žestokih okršaja, sjednica koje se trajale do dva u noći, primjerice o promjeni imena Trga maršala Tita, to je bila čak i jedna od prvih sjednica, i poziva na fizički obračun s nekim gradskim zastupnicima, ističe zastupnik Tomislav Tomašević.

- Pod pritiskom apologeta režima koji je propao za vrijeme drugog svjetskog rata, proveli smo postupak promjene imena Trga maršala Tita. Ja osobno jesam za tu promjenu, ali način na koji je to rađeno meni nije prihvatljiv, govori zastupnik Slavko Kojić.

Premda Vlada još uvijek nije odredila datum lokalnih izbora, očekuje se da to biti 16. svibnja.

A osim novog gradonačelnika, Zagrepčani će tada birati i 47 zastupnika za Skupštinu, četiri manje nego u ovom sazivu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!