08:33 / 26.09.2018.

Autor: M.M./HRT

Koje su prednosti, a koji nedostaci rada nedjeljom?

-

-

Foto: - / -

Ponovno je aktualizirano pitanje rada nedjeljom. Koje su prednosti, a koji nedostaci?
Ponovno je aktualizirano pitanje rada nedjeljom. Koje su prednosti, koji nedostaci u Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo sa Zlaticom Štulić, predsjednicom Sindikata trgovine Hrvatske, Mirkom Budimirom, dopredsjednikom Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge trgovine i Markom Miličevićem, načelnikom općine Ivankovo.

Načelnik općine Ivankovo rekao je da su nakon vrlo korektnih razgovora sa 11 vlasnika trgovačkih kuća postigli zajednički cilj, te je iskazan interes da blagdanom i nedjeljom neće raditi. Dodao je kako su dosad imali četiri neradne nedjelje i da su reakcije pozitivne. Nedjelja je dan odmora i to vrijeme trebamo posvetiti sebi i svojim obiteljima, rekao je.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske pozdravila je ovu inicijativu. Smatram da je zakon o trgovini taj koji mora riješiti rad u trgovini i riješiti nedjelju. Ne radi se ovdje o zabrani, nego o regulaciji radnog vremena gdje će u zakonu točno pisati od kada do kada trgovine rade i u koje dane su trgovine slobodne.

Dopredsjednik Hrvatske udruge poslodavca Udruge trgovine rekao je da je njihov stav da se mora napraviti analiza. S obzirom na naše gospodarstvo, turistički dio..., mora se napraviti analiza da vidimo šta se dobije, a što gubi. Nismo za to da se to donosi 'poprek' jer već smo imali takve situacije koje su neslavno završile. Bez ozbiljnih analiza ne bi trebali ići u neki eksperiment.
Dodao je da neki radnici žele raditi nedjeljom. Rješenje je da se nedjelja adekvatno plati, istaknuo je. Također, smatra da kad bi se zabranio rad nedjeljom prekogranična trgovina bi se povećala. S time se nije složila predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, istaknuvši da ljudi odlaze u susjedne zemlje zbog cijene. Cijena je ta koja ih motivira da odu kupiti jeftiniji proizvod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!