17:41 / 27.12.2018.

Autor: K.Š./M.M./HRT

Koji su događaji u Hrvatskoj obilježili 2018.?

-

-

Foto: - / -

Iako 2018. nije izborna godina, za Vladu je bila vrlo turbulentna.
Iako 2018. nije izborna godina, za Vladu je bila vrlo turbulentna. Agrokor je dobro tresao i Banske dvore, napeto je veći dio godine bilo između Vlade i predsjednice, ali HDZ je, unatoč mnogim, i za stranku i za Vladu vrlo osjetljivim temama i aferama, prema anketama, i dalje najjača stranka u zemlji.

Spašavanje Agrokora iznjedrilo je aferu "hotmail". Koalicijsku Vladu HDZ-a i HNS-a tresli su mailovi takozvane skupine Borg. Zbog njih je morala otići dotad najmoćnija žena u Vladi – Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Njezine dvije funkcije - ministarsku i potpredsjedničku - preuzeli su Darko Horvat i Tomislav Tolušić. Dočekao ih je novi vrući problem - Uljanik.

Problem demografije izazvao je još jedan iznenadni odlazak – Marin Strmota, bivši državni tajnik za demografiju. Ali i prve otvorene prijepore između Vlade i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Propao je njezin plan zajedničke sjednice o demografiji i blokiranima. Pa je predsjednica mjere predstavila sama.

Iako je brak koalicijskih partnera uglavnom bio skladan, i među njima je zaiskrilo zbog zakona o udomiteljstvu, ali i onoga o udžbenicima. No, zakon je donesen, školske torbe lakše - udžbenici jeftiniji. 

Udžbenici, ali oni besplatni, razveselili su sve jačeg partnera Vlade u Saboru - Milana Bandića. I dok je Bandićev zastupnički klub postao hit u Saboru - ulazak u Vladu zasad ne traži.

Tema broj jedan među sindikatima bile su mirovinske reforme.

Nije lako bilo ni ministru obrane Damiru Krstičeviću kada je zbog protivljenja Amerikanaca u pitanje dovedena kupnja izraelskih borbenih zrakoplova F16.

Nakon što je osmislio novi krug porezne reforme i rasterećenja građana, ministar Zdravko Marić demantirao je glasine da odlazi iz Vlade, ne precizirajući ostaje li do kraja mandata.

U Maroko nije otišla predsjednica - zbog Marakeškog sporazuma novi sukob Vlade i Patovčaka.

Svjedoči i cijela javnost odjecima afere SMS. Uhićen je vozač ministra poljoprivrede, kum Milijana Brkića, zbog sumnje da je Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS-ova.

Zbog navodne umiješanosti u aferu pala je i ostavka - i to ona Vlade Galića, savjetnika predsjednice Republike. U sklopu rekonstrukcije kabineta smijenjen je još jedan savjetnik - Mate Radeljić. No nije otišao bez otpora. Ustvrdio da mu je odluku o smjeni prenio agent SOA-e, a ne predsjednica, pri čemu mu je tvrdi i zaprijetio. Na Pantovčaku najoštrije odbacuju tvrdnje o pritiscima u vezi s ostavkom. SOA pak sastanak u kafiću nije demantirala, navode da je njihov posao zaštita ustavnog poretka.

Nakon niza međusobnih kritika blagdanski je ugođaj čini se donio primirje između predsjednice i premijera. Koje bi moglo potrajati sve do predsjedničkih izbora. Kolindi Grabar-Kitarović treba podrška Andreja Plenkovića i ozbiljan angažman stranke za drugi mandat na Pantovčaku.Evo kako je 2018. prokomentirala komentatorica HRT-a Jasmina Popović.

– Da sam učiteljica napisala bi trudi se, ali nije dovoljno uspješan. Ne sumnjam da premijer Plenković pokušava popraviti situaciju u Hrvatskoj, ali činjenica je da se suočio s mnogim problemima. Plenković je cijelo vrijeme u limbu. Nije to pakao, ali nije ni raj koji je obećavao HDZ dolazeći na vlast, rekla je Popović odgovarajući na pitanje koju bi generalnu ocjenu dala Vladi.

Osvrnula se i na aktualnu vijest da je najvjerojatnije propala kupnja izraelskih borbenih zrakoplova F16. Na pitanje ima li tu prostora za propitkivanje političke odgovornosti, rekla je da o kakvom god poslu da se radi u koji je umiješana država, jedini je način da se cijelo vrijeme preispituje odgovornost i uspjeh tog posla. - Ovdje vidimo da je obećano jedno, posao se predstavio kao izuzetno uspješan i koristan po Hrvatsku, a sad vidimo da to baš i nije tako. Potpuno je legitimno tražiti da se sve raščisti do kraja da se vidi koliko taj posao jest ili nije bio uspješan i na koncu tko je odgovoran ako nije bio uspješan, rekla je Popović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!