11:10 / 02.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Kolakušić za HRT: Trenutačno ne razmišljam o osnivanju stranke

-

-

Foto: - / -

Može li se na platformi "Antikorupcije" zabilježiti ozbiljniji politički rezultat - mogu li zviždači postati saborski zastupnici? O ovoj temi u Studiju 4 govorio je Mislav Kolakušić.
Udruga Antikorupcija ima 20 tisuća fizičkih članova, a pet tisuća građana prijavilo za volontiranje. Osnovao ju je Mislav Kolakušić koji zasad isključuje mogućnost osnivanja nove političke stranke, rekao je za Studio 4 HRT-a.

Da bi se došlo do promjena u društvu potrebno je izgrađeno civilno društveno tijelo, a druga strana je politički put, kaže on, a taj politički put može biti putem stranke, nezavisnih lista...

- U ovom trenutku svakako isključujem osnivanje stranke, rekao je.

Građani se moraju osvijestiti, poručuje.

- Kod nas postoji ogroman stupanj apatije. Ljudi često izgovaraju rečenicu 'ništa se ne može', 'mene politika ne zanima'. Naravno da se može. Ako ne izađete na izbore, vi ste glasovali da sve ostaje isto, rekao je Kolakušić.

Na pitanje je li on populist, odgovara protupitanjem:

- Znate tko jedini može biti populist? Onaj tko obnaša vlast i priča nešto, a to ne provodi u djelo. Bitno je da građani shvate da biraju jednu osobu koja će voditi računa izvesti ovu zemlju na pravi put.

Tema koja je dominirala emisijom jest pitanje korupcije u Hrvatskoj.

- Osnova svakog uspješnog društva je to da kriterij za napredovanje bude vaša sposobnost, poštenje i znanje. Sada vam to ništa ne vrijedi. Ako ste primjerice poduzetnik, sada imate situaciju da se omogućuje uskom sloju nepoštenih poduzetnika da deset puta odu u stečaj, da uzmu robu od vas i da vam ne plate... Vi ćete otići u stečaj, a sve će ostati isto. Kriterij sposobnosti ne postoji te smo sada najsiromašniji u Europskoj uniji, kaže Kolakušić dodajući da su nepotizam i korupcija ljudima u Hrvatskoj postali sasvim normalni.

- Korupcija i sve zlo polazi od vrha. Zato što oni koji upravljaju državom imaju svu mogućnost spriječiti korupciju i na najnižim razinama, dodaje.


Što je još Kolakušić rekao o platformi "Antikorupcije', gostujući u Studiju 4, pogledajte u priloženom videu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!