10:49 / 09.06.2020.

Autor: Studio4/HRT4/IMS/M.Š./HRT

Kolar: Neusporedivo izbacivanje Rimac i Mikulina

Ilustracija, foto: PIXABAY

Ilustracija, foto: PIXABAY

Foto: - / -

Čini se kako SDP i HDZ ne samo da dijele gotovo izjednačenost preferencija građana barem kada je riječ o novim istraživanja pulsa javnosti.
Čini se kako SDP i HDZ ne samo da dijele gotovo izjednačenost preferencija građana barem kada je riječ o novim istraživanja pulsa javnosti. Ove dvije najveće stranke imaju teškoća s članstvom odnosno uglednim dojučerašnjim članovima koji su  ekspresno izbačeni iz stranaka.

Jučer je SDP zbog fizičkog nasilja  u obitelji i fizičkog nasrtaja Tomislava Mikulina na kolegu Domagoja Hajdukovića bliski suradnik predsjednika stranke Bernardića je isključen. Isključena je i državna tajnica HDZ-ovka Josipa Rimac nakon što je uhićena tijekom otkrivanja afere "vjetroelektrane".

O ovim crvenim kartonima, ali i o teritorijalnim pitanjima govorilo se u Studiju 4. Gostovali su SDP-ov župan u Krapinsko-zagorskoj županiji Željko Kolar te HDZ-ov Goran Pauk, župan Šibensko - kninske županije.

Je li afera Vjetroelektrane negativno utjecala na rejting HDZ-a?

- Umjesto da se bavimo temama poput toga kako smo kvalitetno riješili pitanje epidemije koronavirusa, kako smo pravovremenim mjerama utjecali na spas gospodarstva, umjesto da se bavimo novim sredstvima iz EU-a, a radi se o 20 milijardi eura, sve su te dobre stvari otišle u drugi plan zbog ovoga događaja. Ali vjerujem da će kako će vrijeme proći fokus javnosti biti na ovim mjerljivim stvarima, ističe Goran Pauk.

Josipa Rimac izbačena je iz HDZ-a. Radi li se o opomeni za druge u stranci?

- Ne radi se o prevenciji, već o nastavku politike koji je zauzeo premijer te stranka. Nadam se da će se ljestvica osjetljivosti na takve stvari još više dizati.

Željko Kolar komentirao je isključenje Tomislava Mikulina koji je fizički nasrnuo na SDP-ovca Domagoja Hajdukovića. Kaže da se isključenje u HDZ-u te ovaj događaju u njihovoj stranci nikako ne mogu uspoređivati.

- Ovdje postoji sumnja u niz koruptivnih radnji koje naravno treba dokazati jer je svatko nevin dok mu se to ne dokaže. Tu je bio uključen niz ljudi i institucija. Kod nas se radilo o ekscesu nakon kojega je stranka promptno reagirala. Radi se o nekakvom privatnom odnosu koju mi nemamo pravo niti komentirati. Ako je netko javna osoba i kada nasrnete na stranačkog kolegu, neovisno o razlogu, morate biti sankcionirani i udaljeni iz bilo koje stranke.

Provlači se teza hoće li Hajduković biti na čelu liste u Slavoniji ili će to mjesto uzeti Biljana Borzan ili Boris Lalovac.

- Borzan se izjasnila da ne može sudjelovati u ovoj izbornoj utrci. Mi znamo koliko Biljana ima podršku građana, dobila je najveći broj glasova na izborima za Europski parlament, rekla je da će se posvetiti radu tamo. Ona velik dio vremena provodi u Bruxellesu i Strasbourgu. Logično da je Domagoj, koji je predsjednik županijske organizacije, da je koordinator na terenu, a hoćemo li mi svi koordinatori biti na vrhu lista, to ćemo znati u subotu kada će predsjednik Davor Bernardić izaći na Glavnom odboru s prijedlogom kompletnih lista. Šanse Hajdukovića su iste kakve su bile prije sedam dana, ovaj incident neće utjecati na njegov status u stranci, dodaje Kolar.

Svakoj političkoj opciji s lokalne razine dobro ako je ista vlast na nacionalnoj razini, no ulaskom u EU situacija se jako promijenila, mi sada sami konkuriramo za novac.

- Svih 85% javnih institucija dolazi iz EU, možete zamisliti kako će to biti kada sljedeća financijska omotnica umjesto 10 bude 20 milijardi eura, dodaje Pauk.

- Kako je biti SDP-ov župan kada je na vlasti HDZ?- Od kada je ministar Marko Pavić u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, moram priznati da nas dvojica još nismo sjeli i razgovarali o projektima za Krapinsko-zagorsku županiju, stoga se slažem s kolegom Paukom da je njemu kao HDZ-ovcu ipak lakše, komentira Kolar.

Krapinsko - zagorski župan rekao je da je SDP procijenio da je njegov angažman na izborima za Hrvatski sabor potreban te će on biti na listi u 3. izbornoj jedinici.

Pauk dodaje da je cilj HDZ-a napraviti liste koje će im donijeti pobjedu na parlamentarnim izborima.

- Imamo dosta iskustva, imamo dosta saznanja, lekcija i kvalitetnih ljudi. Ja neću ići u Sabor, bio sam dva puta izabran i odustao sam. Dajem prednost poziciji župana, a dogovorio sam se s premijerom da nema smisla da idem na listu. Mogu svakako drugačije pomoći da HDZ pobijedi, a siguran sam da će to tako i biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!