16:33 / 08.09.2020.

Autor: Ružica Divac Borovečki/IMS/HRT/Hina

Kolar se ispričao zbog prevelikih maski za djecu

Arhivska fotografija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Arhivska fotografija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U desetak škola zabunom su poslane maske namijenjene odraslima, prevelike za dječja lica, rekao je župan.
Nakon reakcije roditelja na društvenim mrežama i nekoliko medijskih objava o prevelikim maskama, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ispričao se zbog pogreške u distribuciji platnenih maski u zagorske škole.

U Hrvatskoj 204 nova slučaja, dvije osobe preminule

Kako je rekao na konferenciji za novinare u Krapini - u desetak škola zabunom su poslane maske namijenjene odraslima, prevelike za dječja lica.

Županija je, inače, 33 tisuće platnenih maski platila 196 tisuća kuna. Maske su u tri veličine, a županija je već dostavila nove.

Župan Kolar objasnio je da su, pripremajući se za novu školsku godinu, već prije nabavili 100 tisuća kirurških maski, a kada je 27. kolovoza došla preporuka kako će to biti obveza županija kao osnivača, krenuli u postupak nabave i kontakt s proizvođačima.

Odlučili su da će za početak svakoj učenici i učeniku dati po dvije maske, jednu na početku, a jednu na kraju tjedna za sljedeći tjedan, tako da se maske mogu prati.

Smatrali smo da bi bilo dobro za onu djecu koja su u prijevozu osigurati maske i onda smo odlučili da to napravimo za sve. Ovdje su tri modela maski koje smo naručili i trebale su biti podijeljene - jedne djeci od 1. do 4. razreda, druge za one od 4. do 8., a treće za naše profesore i nastavnike, eventualno i za naše srednjoškolce, rekao je Kolar.

Dodao je da su osigurali i zaštitne vizire ravnateljima te dezinfekcijska sredstva za ruke te čišćenje podova i ostalih površina.

Nažalost, tijekom distribucije dogodila se pogreška, tako da su u desetak osnovnih škola djelomično otišle krive maske. U 20 osnovnih škola i sve njihove područne škole, a imamo ih 53, ravnatelji su se očitovali o veličini maski i nisu imali nekakvih primjedbi na maske i njihovu veličinu, objasnio je Kolar.

U svih devet srednjih škola nije bilo nikakvih primjedbi. Ravnatelji osnovnih škola donijeli su odluku, s obzirom na to da se po preporukama učenicama nižih razreda ne trebaju davati maske, da ih podijele starijim učenicima, a Županija je dostavila druge maske.

Moja isprika. To je isključivo moja odgovornost jer sam ja trebao provjeriti je li distribucija provedena na pravi način. Ispričavam se svim roditeljima, prije sveg onima, čija su djeca dobila neprimjerene veličine maske i ravnateljicama i ravnateljima koje smo doveli u neugodnu poziciju, izjavio je krapinsko-zagorski župan.

Pogreška je ispravljena danas, a posljednje će škole maske dobiti sutra ujutro, prije početka nastave.

Bitno je da prema onim epidemiološkim uvjetima nismo napravili nijedan jedini propust, kazao je Kolar.

Što se tiče cijene, rekao je da su maske nabavili od tri različita dobavljača - i za 33 tisuće platnenih maski utrošili 196.416 kuna, a za 100 tisuća kirurških maski, koje su naručili već prije pripremajući se za školsku godinu, 122.500 kuna.

Podsjetio je da samo u jednoj osnovnoj školi, onoj u Loboru, zbog zaraženog djelatnika koronavirusom nastava nije počela u školi, već teče online.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!