Kolarić Kravar: U Hrvatskoj se godišnje baci 400 tisuća tona hrane, 75 kilograma po stanovniku

29.09.2021.

14:39

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede

Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede

Foto: ST4 / HRT

Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede u emisiji Studio 4, rekla je kako postoji paradoks gdje je jako puno ljudi u potrebi, a s druge se strane, u Hrvatskoj se baci oko 400 tisuća tona hrane, a to je oko 75 kilograma po stanovniku godišnje.

U Hrvatskoj se godišnje baci 400 tisuća tona hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci 400 tisuća tona hrane

Foto: ST4 / HRT

- Važno je educirati potrošače o ovom problemu, ali educirati i najmlađe kako bi se ugradila svijest da je hrana dragocjena i ne smije biti otpad, naglasila je i dodala kako je puno energije i resursa potrošeno da se hrana proizvede, a isto tako, ako se baci, puno resursa se potroši da se ona neškodljivo zbrine.

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je slikovnicu kako bi se podigla svijest učenicima prvih razreda o važnosti ne bacanja hrane.

- 2019. godine Vlada RH je usvojila plan smanjenja otpada od hrane i to je dokument u kojem se nalaze mjere i aktivnosti koje moraju doprinijeti tome da se hrana ne baca, ne rasipa, rekla je i dodala kako se najviše hrane baca u kućanstvu, a to je oko 53 posto.

Jedna od bitnih mjera plana je i doniranje hrane, gdje su se rasteretili posrednici i donatori kako bi se olakšalo doniranje. Isto tako, napravljena je e-platforma za doniranje koja povezuje posrednike i donatore.

- Plan je da do 2023. profunkcionira banka hrane. Do kraja godine napravit ćemo program, te potom objaviti javni poziv. Nadam se da će biti interesa i da ćemo zaokružiti cjelinu, rekla je Kolarić Kravar.

Naglašava kako su napravljeni i sektorski vodiči od kojih jedan usmjeren na trgovinu, drugi za ugostiteljstvo i institucionalne kuhinje.

Na pitanje postoji li interes za donatore hrane, Kolarić Kravar je rekla kako isti imaju oslobođenje od PDV-a.

- Moramo planski kupovati, hranu koja je kraćeg roka trajanja treba stavljati u hladnjake na police ispred svega kako bi se prije potrošila, voće i povrće koje imaju određene promjene možemo upotrijebiti za juhu ili sok, rekla je i dodala kako treba kuhati planirane obroke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!