Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede u emisiji Studio 4, rekla je kako postoji paradoks gdje je jako puno ljudi u potrebi, a s druge se strane, u Hrvatskoj se baci oko 400 tisuća tona hrane, a to je oko 75 kilograma po stanovniku godišnje.
- Važno je educirati potrošače o ovom problemu, ali educirati i najmlađe kako bi se ugradila svijest da je hrana dragocjena i ne smije biti otpad, naglasila je i dodala kako je puno energije i resursa potrošeno da se hrana proizvede, a isto tako, ako se baci, puno resursa se potroši da se ona neškodljivo zbrine.
Ministarstvo poljoprivrede izradilo je slikovnicu kako bi se podigla svijest učenicima prvih razreda o važnosti ne bacanja hrane.
- 2019. godine Vlada RH je usvojila plan smanjenja otpada od hrane i to je dokument u kojem se nalaze mjere i aktivnosti koje moraju doprinijeti tome da se hrana ne baca, ne rasipa, rekla je i dodala kako se najviše hrane baca u kućanstvu, a to je oko 53 posto.
Jedna od bitnih mjera plana je i doniranje hrane, gdje su se rasteretili posrednici i donatori kako bi se olakšalo doniranje. Isto tako, napravljena je e-platforma za doniranje koja povezuje posrednike i donatore.
- Plan je da do 2023. profunkcionira banka hrane. Do kraja godine napravit ćemo program, te potom objaviti javni poziv. Nadam se da će biti interesa i da ćemo zaokružiti cjelinu, rekla je Kolarić Kravar.
Naglašava kako su napravljeni i sektorski vodiči od kojih jedan usmjeren na trgovinu, drugi za ugostiteljstvo i institucionalne kuhinje.
Na pitanje postoji li interes za donatore hrane, Kolarić Kravar je rekla kako isti imaju oslobođenje od PDV-a.
- Moramo planski kupovati, hranu koja je kraćeg roka trajanja treba stavljati u hladnjake na police ispred svega kako bi se prije potrošila, voće i povrće koje imaju određene promjene možemo upotrijebiti za juhu ili sok, rekla je i dodala kako treba kuhati planirane obroke.