Kolarić: Završili smo prijedlog sporazuma s Možemo, uskoro kreću razgovori

30.11.2022.

13:01

Autor: V.K./HRT/Hina

Branko Kolarić

Branko Kolarić

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Gradska organizacija SDP-a sastavila je prijedlog novog koalicijskog sporazuma s Možemo kojega će ubrzo predstaviti većinskom partneru u Gradskoj skupštini, rekao je u srijedu v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić.

Naša radna grupa na jučerašnjem je sastanku završila prijedlog koalicijskog sporazuma s Možemo, sada trebamo sjesti s njima za stol. Mi smo napravili svoj dio, u kojem smo se izjasnili što želimo, naglasio je Kolarić na konferenciji za medije.

Novi sporazum bit će tema sastanka kluba zastupnika u Gradskoj skupštini, potom kreću razgovori većinskim partnerom.

Uoči nove sjednice Gradske skupštine zagrebački SDP-ovci predstavili su pet amandmana na gradski proračun za 2023.godinu.

Ukoliko prođe prvi amandman, granica za stjecanje prava na novčanu naknadu za umirovljenike podignut će se sa 1700 na 1800 kuna.

- Navedenom izmjenom proširio bi se krug korisnika naknade za 2300 novih korisnika. Zagrebačko stanovništvo stari, jedna petina je starija od 65 godine, a siromaštvo im onemogućava kvalitetan život, naveo je Kolarić.

Umirovljenici s mirovinom manjom od 1500 kuna primali bi 100 kuna veću naknadu, dok bi se naknade za Božić i Uskrs od 400 kuna dodijelile i osobama s invaliditetom. Ukupna godišnja izdvajanja temeljem ovog amandmana iznosit će više od 20 milijuna kuna, poručili su s Iblerova trga.

SDP će tražiti i veća izdvajanja za dogradnju i izgradnju novih domova za starije.

- Zagreb nema dovoljne kapacitete, a građani koji trebaju dugotrajnu skrb često odlaze u Novi Marof ili Dugu Resu, gdje ih njihovi bližnji ne mogu svakodnevno posjećivati, rekao je Kolarić.

Osim za nove domove za starije i nemoćne, veća proračunska sredstva (20 milijuna kuna) potrebna su za redovno održavanje škola i vrtića, smatra potpredsjednica GO SDP-a Tanja Djaković.

- Vrlo se često događalo da se od učitelja i roditelja tražilo da donose maramice, sapun za ruke, toalet papir i slično, kako bi se donekle mogao održati standard koji postoji u našim obrazovnim ustanovama, kazala je.

Iznos na spomenutoj stavci prepolovljen je 2011.godine, dodala je Djaković, a uslijed inflacije uzrokovane globalnom krizom, ravnatelji sve teže pokrivaju troškove za održavanje zgrada.

Još jednim amandmanom koji se tiče školstva, gradski SDP zatražit će besplatne uloške i menstruacijske potrepštine za učenice u osnovnim i srednjim škola i u učeničkim domovima.

- U istraživanju Udruge za ljudske prava i građansku participaciju PaRiter, 12 je posto ispitanica navelo kako nemaju dovoljno menstruacijskih potrepština, a još toliko ih je navelo kako si ih ne mogu priuštiti, upozorila je potpredsjednica Foruma žena GO SDP-a Ljiljana Đurica.

Posljednji amandman tiče se jezera Jarun. Naime, klub zastupnika SDP-a predložit će izradu studije za očuvanje kvalitete i dubine vode pogodne za sport, rekreaciju i kupanje.

Potrebno je uklanjanje mulja, vodenog bilja i sanacija erodiranih obala, za što će trebati znatno više novca, ali želimo Jarun vratiti građanima, istaknula je zastupnica u Gradskoj skupštini Davorka Moslavac Forjan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!