20:28 / 22.09.2019.

Autor: Danijela Novak/P.F./HRT

Koliko će Milana Bandića biti na predsjedničkim izborima?

-

-

Foto: - / -

Nema pravnih prepreka da se Dario Juričan alias Milan Bandić kandidira na predsjedničkim izborima. Birači će možda na izbornim listićima imati dva Milana Bandića ili čak pet kad bi se svi Milani Bandići u RH kandidirali.
U predsjedničkoj utrci prvi put mogli bismo imati kandidata koji vodi svojevrsnu antikampanju. Filmski redatelj, nekad Dario Juričan, a sada Milan Bandić, tako bi se mogao naći u utrci s gradonačelnikom Zagreba, koji se i dalje ne izjašnjava hoće li se kandidirati.

U svibnju je Dario Juričan službeno promijenio ime u Milan Bandić. Samo 24 sata nakon toga Gradski ured za opću upravu poništio je vlastito rješenje i poništio mu novo ime. Razlog - obmanjivanje javnosti korištenjem imena Milan Bandić.

Ministarstvo uprave je u žalbenom postupku poništilo rješenje Gradskog ureda za opću upravu, tako da je Dario Juričan opet Milan Bandić. Prema zakonu, on je u pravu. Nema razloga, kažu u Ministarstvu uprave, da mu se odbije zahtjev za promjenu imena.

Onog poznatijeg Milana Bandića novinari su pitali hoće li poduzeti kakve pravne akcije protiv čovjeka koji mu je uzeo ime, a on je poručio da mu se "fućka".

U Državnom izbornom povjerenstvu kažu da su uvjeti za predsjedničku kandidaturu potrebni dokumenti i 10.000 potpisa. U slučaju da se kandidiraju dva Milana Bandića, postoji rješenje.

- Na listiću će biti određeni razlikovni podatak u slučaju da se pojave dva ista imena i prezimena. Sam razlikovni podatak će biti u tome da na listić idu i stranke - jedna ili više koje su predložile kandidata, a ako su ga predložili birači, onda na listić ide nezavisni, a drugi razlikovni podatak možemo vjerojatno staviti datum rođenja, objasnio je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

I tako u ovom slučaju nema pravnih prepreka da se Dario Juričan alias Milan Bandić kandidira na predsjedničkim izborima. Birači će svakako biti zbunjeni ako na izbornim listićima budu dva Milana Bandića, ali to i jest cilj ove ironične kampanje. Pogotovo ako se na predsjedničkim izborima kandidira svih 5 Milana Bandića, koliko ih postoji u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!