17:58 / 23.06.2019.

Autor: Dominique Bratović-Vela/E.L.S./HRT

Koliko će mjesta na Ekonomiji platiti Ministarstvo?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Samo 226 maturanata vidi zagrebački studij ekonomije kao svoj prvi izbor. Usprkos tomu, na ekonomiji se ove godine nudi čak 3340 mjesta.
Više od 30 tisuća maturanata gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola još idući tjedan piše ispite državne mature. Svi su oni potencijalni studenti za koje na studijima u zemlji ima dovoljno mjesta, više od 40 tisuća.

Već godinama za nekoliko najtraženijih i deficitarnih studija - poput logopedije ili medicine - kvote ne rastu. Za razliku od njih, na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu odlučilli su povećati kvotu iako diplomiranih ekonomista ima dovoljno i na Zavodu za zapošljavanje.

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, samo 226 maturanata vidi zagrebački studij ekonomije kao svoj prvi izbor. Usprkos tomu, na ekonomiji se ove godine nudi čak 3340 mjesta, 935 više nego lani!

Na te brojke reagirala je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak:

- Povećanje kvota da, ali tamo gdje imamo deficitarna zanimanja, tehnički fakulteti, prirodoslovlje... ekonomija, poslovna ekonomija to nije - uvjerava.

Nismo kvote povećali, samo smo ih prerasporedili, priopćili su s Ekonomskog fakulteta.

Za maturante i sve buduće kandidate za ekonomiju - najvažnije je koliko će upisnih mjesta Ministarstvo obrazovanja platiti. Lani je država subvencionirala 1610 mjesta.

- Odgovornost je na onima koji su te kvote donijeli, mi ćemo, kad dobijemo pojašnjenja, odgovoriti u kom smjeru će ići subvencija države. To će biti prije nego se studenti upišu, tj. daju svoj konačni odabir - naglašava ministrica.

Krajnji rok za promjenu liste prioriteta upisa je 15. srpnja do 14 sati i 59 minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!