07:27 / 17.03.2020.

Autor: Marija Milas/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Koliko ćemo čekati pakete iz Kine?

Arhivska fotografija (foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

No, iako se slanje pošiljaka zračnim putem onemogućilo, imamo saznanja da se odvija pomorskim. Iz pošte kažu kako oni nemaju utjecaj na to kojim putem se pošiljka šalje, nego na to utječu donesene mjere.
Obustavljanje zračnog prometa iz Kine utjecalo je na naručitelje pošiljaka na privatnoj i poslovnoj razini. Mnogi građani koji su naručili svoje pakete iz te zemlje, dugo će se načekati da stignu.

Zbog virusa COVID-19, donesene su određene mjere kontrole širenja virusa. Jedna od tih mjera je obustava letova koji dolaze iz Kine. Pošiljke poslane tim putem, u Hrvatsku više ne stižu.

- Kako je još uvijek na snazi zabrana letova iz Kine, Hrvatska pošta ne zaprima te pošiljke, onda ih ne može niti dostaviti. Za sada još nemamo informaciju do kada će ta obustava trajati. To je do daljnjega tako. Onog trenutka kada pošiljke krenu i kada dođu u Hrvatsku mi ćemo ih normalno dostaviti na adrese svim primatelja, rekao je Krešimir Domjančić, voditelj odjela odnosa s javnošću Hrvatske pošte.

Iz naše susjedne zemlje Italije, koja se nalazi u karanteni, pošiljke i dalje dolaze.

- Za sada još uvijek poštanski promet između Italije i Hrvatske se odvija normalno. Italija je uvela neke mjere koje se odnose na prostor Italije, dakle oni imaju neke promjene u postupanju, u Hrvatskoj za sada takvih promjena nema, dodaje Domjančić.

Hrvatska pošta počela se organizirati početkom veljače za rad pod okolnostima pandemije. Naglašavaju kako su u stalnom kontaktu s nadležnim službama. U slučaju donošenja još strožih mjera kontrole slanja pošiljaka, razradili su određene scenarije.

- Pa na primjer, zatvaranje određenih poštanskih ureda, kako ćemo napraviti preraspodjelu radnika, kako ćemo organizirati dostave. Napravili smo scenarij u slučaju da se korona virus pojavi u HP, isto tako smo razradili koja su to postupanja. Cijeli proces je razrađen da bi što brže i što bolje reagirali na eventualnu situaciju s korona virusom, rekao je Domjančić.

No, iako se slanje pošiljaka zračnim putem onemogućilo, imamo saznanja da se odvija pomorskim. Iz pošte kažu kako oni nemaju utjecaj na to kojim putem se pošiljka šalje, nego na to utječu donesene mjere.

- Hrvatska pošta ne dostavlja u međunarodnom prometu, ono sve što dođe u Hrvatsku, što Hrvatska pošta zaprimi će se i dostaviti. Međutim većina poštanskih pošiljaka je dolazilo avionom, sada ovisi naravno o trgovcima, o samoj Kini hoće li na primjer brodom dostaviti te pošiljke. Onog trenutka kada pošiljka dođe u Hrvatsku mi ih zaprimamo i dostavljamo na adrese, rekao je Domjančić.

Mnogi naručitelji pošiljaka iz Kine, bili su svjesni problema koji će nastati obustavi li se zračni promet. Pa su zato neki unaprijed naručili zalihu rezervnih dijelova. Hrvatska pošta ne sudjeluje u međunarodnom prometu. Sve pošiljke koje pošta primi nakon prestanka obustave zračnog prometa, bit će dopremljene naručiteljima.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!