13:56 / 19.03.2018.

Autor: I.M./HRT

Koliko je hrvatska manjina daleko od ostvarenja manjinskih prava?

-

-

Foto: - / -

Zovko i Škare-Ožbolt u Studiju 4 nakon ekskluzivnog intervjua srbijanske premijerke Ane Brnabić HRT-u.

Ekskluzivni intervju koji je premijerka Srbije Ana Brnabić dala za HRT podignuo je popriličnu medijsku prašinu, osobito zbog pitanja statusa hrvatske manjine u Srbiji. Dio medija nepotpuno je prenio stav srbijanske premijerke pa je njezin odgovor poprimio bitno drugačiji kontekst.

Koliko je hrvatska manjina daleko od ostvarenja svojih sporazumom zajamčenih prava, ima li pomaka u rasvjetljavanju sudbine nestalih i pitanju granice - za Studio 4 analizirali su pravnica Vesna Škare Ožbolt, ministrica pravosuđa u vrijeme kada je potpisan sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i kolega novinar HRT-a Hrvoje Zovko koji je i razgovarao sa srbijanskom premijerkom.

Zovko
je rekao da nisu točno prenijete izjave Brnabić dane u intervjuu za HRT. Prenoseći Hinin naslov svi medji su u fokus stavili da srbijanska premijerka kaže da hrvatska nacionalna manjina neće imati predstavnika u tamošnjem parlamentu. Ana Brnabić je rekla kako osobno smatra da nije obavezno da svaka nacionalna manjina dobije po jednog predstavnika u parlamentu. Misli da su razvili mehanizme da na neke druge načine, institucionalne načine u potpunosti zaštite pravo i slobode nacionalnih manjina. No, dodala je da se o tome može razgovarati ako hrvatska nacionalna manjina smatra da njihova prava treba zaštititi dodatno.

Vesna Škare-Ožbolt smatra da je intervju HRT-u jedna nova inicijativa, novi signal, nešto što predstavlja kontinuitet na tragu onoga što su dogovorili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Podsjetila je da ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković putuje 23. ožujka u Beograd na razgovore o zakonu o univerzalnoj jurisdikciji. Očekujem da će na kraju biti sklopljen bilateralni sporazum. Uslijedit će i razgovori o granici, istaknula je Škare-Ožbolt.

Vesna Škare-Ožbolt potpisnica je sporazuma o pravima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji iz 2005. godine. Prema njenim riječima, od tada se stvari nisu puno pomaknule. Kad se pogledaju prava hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, nije jednak pristup i to je potrebno izbalansirati. Ovo što je premijerka rekla ohrabruje, naglasila je Škare-Ožbolt.

Zovko je podsjetio kako u tom sporazumu iz 2005. u članku 9 stoji da se Srbija obvezala i na republičkoj i pokrajinskoj razini zagarantirati bar po jedno zastupničko mjesto. Istaknuo je kako Hrvatska treba ustrajati na provedbi tog sporazuma. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!