Koliko je konkurentna hrvatska vojna industrija?

27.03.2023.

14:11

Autor: Studio 4/HRT/A.S.

Franko Vidović i Goran Basarac

Franko Vidović i Goran Basarac

Foto: HTV / HRT

Nakon odluke članica EU-a da povećaju proizvodnju oružja za vlastite potrebe, ali i za ukrajinsku vojsku koja se brani od ruske invazije otvorilo se pitanje koliko je konkurentna hrvatska vojna industrija. Pravo je pitanje mogu li se hrvatske  tvrtke, koje proizvode prije svega vojnu opremu, prijaviti za natječaje EU fondova koji su otvoreni za takve programe. Hrvatske tvrtke u vojnom klasteru posebno muči državna birokracija i teško ishođenje potrebnih dozvola.

- Mi imamo globalnog proizvođača i možemo odgovoriti svim zahtjevnim izazovima. Vidimo da sad lagano i raste područje dronova. Tu isto imamo zanimljive priče koje se događaju i bit će to sve zanimljivo pratiti kako će to dalje rasti, rekao je Goran Basarac, predsjednika Hrvatskog klastera obrambene industrije.

- Tu će trebati podrška države u određenim segmentima da popravimo situaciju. Suvremena industrija traži ulaganja od 70 milijardi eura do 2025. godine. Jedan strahovit gaf je napravljen. Vjerojatno administracija nije pratila takve stvari koje su povezane s industrijom, dodao je.

Ističe da to nije samo vezano za Hrvatsku već i po cijeloj Europi.

- Mi imamo proizvodni kapacitet da 30 tisuća kaciga do kraja godine isporučimo, rekao je.

- Znam da oni jesu poprilično spremni. Dajemo li im mi adekvatnu podršku u tome, je li Hrvatska osvijestila da je potrebno ići u tome pravcu, da je ovo takvo vrijeme nažalost i da je potrebno naoružavanje i da su potrebna i zaštitna sredstva, to je neka druga priča, kazao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

- Što se tiče vojne opreme, mi sada šaljemo helikoptere u Ukrajinu. Osim toga, kad bi bila situacija koju vi spominjete, reparacija tenkova T-72 i slične stvari, nemam ništa protiv. Dapače mi smo članica NATO-a, EU-a - gdje svi ostali tu i mi. Taj dio meni nije sporan, dodao je.

Ističe da jedino što traži je poštivanje zakonitosti unutar vlastite države.

- Jer da poštujemo zakonitosti unutar vlastite države, onda ne bismo imali svakih 15 dana aferu u medijima, rekao je Vidović.

Pogledajte cijeli razgovor u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!