Koliko je pravedno vrednovanje plaća u Hrvatskoj?

05.02.2023.

09:59

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / Pixsell

Nakon štrajka radnika Zagrebačke „Čistoće" koji su se izborili za povećanje plaća otvorilo se novo pitanje koliko je pravedno vrednovanje plaća u Hrvatskoj? 

Sindikati zagrebačkog Holdinga prijetnjom generalnog štrajka poboljšali su svoj materijalni status, čini se kako tim stopama kreću i djelatnici u zdravstvu i nemedicinsko osoblje. Nakon svega postavlja se pitanje što je realno vrednovanje rada i je li izlaz u sindikalnim ucjenama i prijetnjama štrajkom prema poslodavcima? 

- Plaće u Čistoći su bile stvarno male, plaća komunalnog radnika bila je 4800 kn, on može dobiti nešto na staž i kroz dodatke kao što su rad subotom, prekovremeni rad i sl. S obzirom na težinu posla u svim vremenskim uvjetima sasvim je realno da se išlo na podizanje plaće, rekao je za HRT Zdravko Stoilković, predsjednik sindikata radnika Čistoće u zagrebačkom Holdingu.

Nakon obustave rada, prijetnje generalnim štrajkom radnici u Čistoći uspjeli su se izboriti za povećanje plaća koja po novom iznosi 836 eura. Tako su sada plaćeni više nego medicinske sestre koje imaju plaću 750 eura ili kuharice i kuhari u školama koji računaju na plaću od 720 eura.

- Ne bi se trebali solidarizirati na takav način da mi ne bi trebali tražiti svoju plaću. Svakako da su medicinske sestre potplaćene te da se trebaju boriti za svoje plaće, rekao je Stoilković.

Sindikalist je naglasio kako Gradska uprava mora potpisani kolektivni ugovor poštivati sukladno Zakonu.

Što se tiče poskupljenja, Stoilković je rekao da ne zna koliko će ono iznositi. Naglasio je kako su tijekom prosvjeda dobivali potporu građana koji su iskazali razumijevanje i solidarnost.

- Ako dođe do povišice komunalnih usluga, ja se nadam da će biti neznatne i da neće biti problema, poručio je.

Poslodavac zanemaruje interese radnika


Stoilković je rekao kako sindikalna scena u Hrvatskoj još nije onakva kakva treba biti.

- Ovo što se dogodilo u Čistoći je možda dobar znak kako treba raditi sindikat. Mi smo u prosincu imali prosvjed koji su organizirali sindikati. Radnici su iskazali svoje zahtjeve. Problem je i u poslodavcu koji to ne uvažava. Mi smo se prije prosvjeda obratili gradonačelniku i Upravi Holdinga i tražili razgovor. Ako nema razgovora, onda ćemo ići u prosvjed. Poslodavac zanemaruje interese radnika i dogodilo se to što se dogodilo, rekao je sindikalist dodajući kako je ovo posljednje bio bunt radnika koji se nadovezao na prosvjed.

Sindikalist je istaknuo kako je velik broj radnika nezadovoljnih plaćama dao otkaz, a mnogi su bolji život potražili u inozemstvu.

- Plaće komunalnih radnika debelo su premašile 2000, vozača kamiona preko 2500, vozača autobusa 3000 eura, plaće u inozemstvu su znatno veće. Odlaze jer ovdje ne mogu živjeti, rekao je Stoilković.

Mnogi radnicima Holdinga predbacuju kako za vrijeme Milana Bandića nisu prosvjedovali unatoč lošim uvjetima.

- Prvo dugo nije bilo povišce plaće, skoro 10 godina, onda smo novim kolektivnim ugovorom nešto podigli materijalna prava. U tom kolektivnom ugovoru je bio važan članak prema kojem se trebala u roku tri mjeseca napraviti sistematizacija radnih mjesta, to je poslodavac izbjegao. Naš sindikat je to prijavio inspekciji rada, oni nisu došli 15 dana pa sam ja išao pitati kod koga je taj predmet. Došli su nakon 5 mjeseci, kazao je Stoilković.

- Pokrenuli smo i postupak mirenja koji nije uspio, došao je COVID, potres...Mi smo i za vrijeme Bandića pokušali pokrenuti inicijativu za povećanje prava radnika, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!