18:50 / 12.01.2021.

Autor: Sunčica Findak/T.V./Dnevnik/HRT

Koliko je školskih objekata pregledano nakon potresa?

-

-

Foto: - / -

Najveća nepoznanica i dalje je početak nastave u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.
Šest dana prije početka drugog polugodišta razriješena je dvojba koja je mučila učenike, njihove roditelje i profesore. U ponedjeljak se u školske klupe vraćaju učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, što se moglo i očekivati. Malim iznenađenjem može se smatrati odluka da se na nastavu "uživo" vrate i maturanti. Najveća nepoznanica i dalje je početak nastave u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

➡️ Fuchs: U školi učenici do 4. razreda osnovne i budući maturanti, ostali online
➡️ Lovrić: Od ponedjeljka dio učenika u školi, dio online

U potresom pogođenom području 59 je školskih objekata, pregledano ih je 55, uporabljivo 23, privremeno neuporabljivo 12, a neuporabljivo 9.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon konzultacija, osim što je odlučio da nastava za sve od 1. do 4. razreda 18. siječnja počinje uživo - ne isključuje tu mogućnost i za učenike na potresom pogođenom području. - Postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem škola osigura i takav oblik nastave kako smo zamislili s tim da bi se djeci koja dođu od 1. do 4. razreda pružila određena psihološka pomoć, rekao je Fuchs.

No nakon detaljnih dogovora s lokalnim vlastima vidjet će se hoće li se negdje tražiti i odgoda nastave. Za sada je to zatražila ravnateljica Srednje škole u Glini. - Ni za povratak u školu, ni za nastavak online nismo spremni 18. siječnja. Stoga sam zatražila odgodu od sedam dana te bismo s nastavom započeli najranije 25. siječnja 2021., napisala je na svom Facebook profilu Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina.

U klupe se vraćaju i maturanti. A za one čije su škole neuporabljive - ravnatelji u dogovoru s pročelnicima naći će rješenje. I sve više roditelja zagrebačkih učenika čije su škole stradale u ožujku traže siguran put i boravak u školama.

- Danas sam dobio uvjeravanja da će  ti opasni dijelovi zgrada u Centru biti sanirani, a gdje neće biti moguće riješit će se posebnim skelama koji naprave tunel da se može sigurno prolaziti, kaže Fuchs.

Osim što su cijelo prošlo polugodište učili kako se zaštititi od koronavirusa,  sad će uz to imati i pojačane vježbe evakuacije u slučaju potresa.

- U ponedjeljak će imati vježbu da se najbolje moguće snađu, rekao je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Mnogi će se nažalost morati snalaziti, ali i tražiti najbolja rješenja za učenike. Ali učitelji kažu - to za nas nije ništa novo, ali je uvijek nešto novo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!