16:25 / 09.03.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/I.H./HRT

Koliko pesticida ostaje u peršinu?

-

-

Foto: - / -

Kada kupujete imajte na umu kada je biljka koju kupujete dozrijeva, koliko je prošlo od tada, ali i pročitajte na deklaraciji iz koje zemlje dolazi.
Mnogi potrošači zabrinuti su što jedu jer voće i povrće stižu iz svih krajeva svijeta i mjesecima stoji u hladnjači. Sve je tretirano kako bi se proizvele veće količine po što nižoj cijeni. Ali, pritom se zaboravlja zdravlje potrošača. Provjerili smo kako je na analizi prošao - neizostavna namirnica za finu juhicu - peršin.

Kada se čitaju najmanja slova na deklaracijama, na njima se može svašta uočiti. Na ovoj koja se nalazi na ambalaži peršina kojeg smo poslali na analizu piše da je korijen peršina doputovao iz Poljske, a list iz Italije. Sve je zajedno upakirano u Hrvatskoj i plasirano potrošačima. Kako bi doznali kakav peršin jedemo u zimskim mjesecima, kada u ponudi uglavnom nema domaćeg, odnjeli smo ga na analizu.

Zanimalo nas tretiraju li se korijen i list peršina istim sredstvima.

- U pravilu ne bi trebali očekivati drugačije jer se radi o jednoj kulturi, znači jednako se tretira, Samo možemo neku razliku očekivati u tome što ej korijen u zemlji pa možda ne prodire toliko pesticida u njega ali inače ne očekujem neku razliku, rekla je Gordana Jurak iz referentnog laboratorija za pesticide.

Za svaku kulturu propisano je koliko maksimalno može sadržavati ostataka pesticida. Ako su količine veće od maksimalno dopuštenih, takvo voće i povrće ne bi smjelo doći do potrošača.

S druge strane predstavnici udruge proizvođača sredstava za zaštitu bilja ističu da su propisane maksimalno dopuštene granice postavljene toliko nisko da ne može doći do negativnih učinaka.

- U smislu da biste trebali svakog dana pojesti čak 7000 rajčica, tijekom cijelog svog života, da bi se ti ostaci pesicida akumulirali u Vašem organizmu i poljedično imali negativni efekt na vaše zdravlje, kazala je Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj.

Rezultati analize naših uzoraka peršina nisu zabrinjavajući.

- Rezultati analize su pokazali da su svi uzorci zdravstveno ispravni. Našli su se ostaci pesticida, znači u najvećem slučaju smo našli ostatke pesticida, našli smo jedan herbicid i jedan inspekticid, kazala je Jurak.

Sve su to količine koje su manje od maksimalno dopuštenih. Peršin je zdravstveno ispravan i pogodan za konzumiranje. Ostaci upućuju na to da su sredstva za zaštitu - ipak upotrebljavana. Pritom su se proizvođači držali doziranja i karence.

No čitamo li pažljivije rezultate uočit ćemo da je među aktivnim tvarima i - linuron. Sredstvima za zaštitu bilja na osnovi te aktivne tvari u Hrvatskoj je istekla registracija i više se ne smiju koristiti. No u ostatku Europe su dopušteni. Druge dvije aktivne tvari nisu registrirane u Hrvatskoj za primjerice peršin.

Iz svega zaključujemo, da bi domaća hrana trebala sadržavati manje ostataka pesticida, herbicida ili insekticida, jer je manje sredstava i registrirano. Kada kupujete imajte na umu kada je biljka koju kupujete dozrijeva, koliko je prošlo od tada, ali i pročitajte na deklaraciji iz koje zemlje dolazi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!