Anketa: Koliko puše Hrvati

21.04.2023.

08:09

Autor: P.F./HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: New Africa / Shutterstock

Dim cigarete sadržava više od 7000 različitih kemijskih spojeva, njih više od 200 štetno je za zdravlje čovjeka, a više od 50 ih je kancerogeno. Pušenje šteti gotovo svakom organu i organskom sustavu. Ono je najistaknutiji rizični čimbenik za rak pluća, grla, jednjaka, mjehura, želuca, debelog crijeva...

Doznajte kako stoje Hrvati na ljestvici Europske unije kada se gleda dnevni postotak onih koji puše cigarete.

Za mnoge ritual uz kavu i "ispušni ventil" koji pruža trenutačno olakšanje, ali dugoročno donosi plućne i kardiovaskularne bolesti te karcinome. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj milijun pušača.

Iako je pušenje štetno, Hrvati su na samom vrhu potrošnje kada se gleda dnevni postotak onih koji puše cigarete.

Oko 19,2% žena te 25,1% muškaraca u Hrvatskoj puši cigarete. Od nas su gori samo Latvija, Rumunjska, Bugarska, Grčka i Cipar, dok mnogo zemalja ima manje pušača od nas.

Samo 0,8% Hrvata konzumira elektroničke cigarete, po čemu samo na dnu Europe, no zabilježen je rast popularnosti uređaja nove generacije - grijanih duhanskih proizvoda te e-cigareta.

Prema najnovijem istraživanju, velik broj učenika nije probao cigarete nikad u životu, ali trend pušenja barem jednom u 30 dana kod učenika raste s dobi. Ipak, vrlo mali postotak puši cigarete svakodnevno.

Koliko puše Hrvati

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!