17:35 / 03.06.2019.

Autor: Jagoda Bastalić/E.L.S./HRT

Koliko savjesno se koristi priziv savjesti

-

-

Foto: - / -

Dugo čekamo novi zakon o prekidu trudnoće. Ustavni sud svoje je već rekao, stečena prava ne mogu se oduzeti, postojeći zakon treba modernizirati.
Šezdeset posto ginekologa u Hrvatskoj zbog priziva savjesti odbija učiniti pobačaj. Tako već imamo pet bolnica u kojima se taj zahvat ne radi. Sve to ipak ne pridonosi smanjenju broja prekida trudnoće, jer su brojne žene krenule put bolnica preko granice.

Doktor Dubravko Lepušić u ginekologiji je već više od trideset godina. Nikada se nije pozvao na priziv savjesti, a ni ne misli. U zagrebačkoj bolnici u kojoj radi, ženama i dalje omogućuju prekid trudnoće.

- To da netko pretpostavlja svoju profesiju, stavlja je ispod političkog religioznog humanističkog filozofskog pogleda na svijet je nedopustivo jer mi smo ovdje radi pacijenata nisu pacijenti radi nas. Nazvali smo to ne priziv savjesti nego odbijanje vršenja legalnih medicinskih postupaka što to u stvari tako i jest - kaže.

Činjenica je da pobačaj nikada nije sretno rješenje i to je osjetljivo pitanje. No kod nas se stvorila klima da je pobačaj u bilo kojim okolnostima - neprihvatljiv.  Stigma tako prati žene, ali i one koji ih obavljaju. Gotovo epidemija priziva savjesti proširila se hrvatskim javnim bolnicama.

Jedna od pet bolnica u kojoj se već nekoliko godina ne obavlja pobačaj je Sveti Duh u Zagrebu. Svi su se ginekolozi pozvali na priziv savjesti. Na našu molbu da nam netko o tome kaže malo više, nismo dobili odgovor. Pobačaje na zahtjev ne obavlja ni opća bolnica u Našicima. Ondje se rade samo pobačaji koji su medicinski indicirani.

Zbog otežane dostupnosti prekida trudnoće, pogotovo u manjim mjestima, te traume kojoj su izložene, sve više žena iz Hrvatske zaobilazi naše bolnice. Često je odredište Slovenija.

- U općoj bolnici Brežice primjećujemo veći priliv pacijentica ih Hrvatske koje žele prekinuti trudnoću po zadnjem tromjesečju povećanje je veće oko 25 posto žena dolazi - kaže ginekologinja Mateja Vukmanić Pohar.

Prikazani broj pobačaja u Hrvatskoj ne pokazuje stvarno stanje. Opća bolnica u Brežicama samo je jedno od mjesta gdje žene u diskreciji, bez pritiska provode svoju nikada laku odluku.

U Ženskoj sobi u Zagrebu godinama se bave žrtvama silovanja. Dolaze im žene koje su nakon silovanja ostale trudne. Visoko traumatizirane često su izložene pritiscima kako bi možda trebale zadržati trudnoću. A da smo se u ovoj priči kao društvo pogubili, upozorava Maja Plaz iz slovenske SOS udruge za zaštitu djece:

- Imamo primjer silovanja djevojčice od deset godina od strane člana obitelji, dijete je bilo visoko traumatizirano nakon silovanja ostala je trudna i u Hrvatskoj nisu željeli napraviti pobačaj, rekli su da bi uništili materijalne dokaze - ispričala je Plaz.

Je li moguće da netko u ovoj zemlji misli kako bi silovano desetogodišnje dijete trebalo roditi?

A priziv savjesti na ovome ne staje...na njega imaju pravo medicinske sestre, primalje, anesteziolozi, stomatolozi.

Dugo čekamo novi zakon o prekidu trudnoće. Ustavni sud svoje je već rekao, stečena prava ne mogu se oduzeti, postojeći zakon treba modernizirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!