Koliko se Osječani pridržavaju novih pravila za vožnju romobila

04.08.2022.

07:00

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT

Romobili u prometu

Romobili u prometu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Za vozače romobila od prošloga vikenda nova pravila. Izmjenom zakona obvezno je nošenje kacige, ali i gdje i kako se smiju kretati. Koliko se pridržavaju novih odredbi, provjerili smo na osječkim ulicama.

Osim što je grad biciklista, Osijek postaje i grad romobila. U ravničarskom kraju vožnja romobilom postala je vrlo popularna. Među onima koji se često koriste ovom vrstom prijevoza jest i Ago.

- Evo sad sam se išao provozati malo rekreativno. Na posao idem, svuda gdje mi je preblizu autom, a predaleko pješke idem romobilom., kaže Ago koji ovih dana planira kupiti i kacigu jer ju prema novim zakonskim odredbama mora imati.

Zakonske odredbe na snazi su tek koji dan, pa policija djeluje preventivno i edukativno.

- Još uvijek upozoravamo, danas je tek peti dan od stupanja zakona na snagu. Već od sljedećeg tjedna krenut ćemo s planiranjem ciljanih akcija kako bi usmjerili te vozače da poštuju prometne propise, kaže Ivan Svitlanović, pomoćnik načelnika postaje Prometne policije Osijek.

Romobili kao osobna vozila ne smiju postizati brzinu veću od brže od 25 kilometara na sat, čemu se prilagodio i davatelj javne usluge ograničivši brzinu na 20 kilometara, a noću na 15. Jednako tako ugradili su sigurnosnu značajku za sprečavanje vožnje pod utjecajem alkohola i vožnje u dvoje. Sve bi to trebalo povećati sigurnost vozača romobila, ali i svih oko njih. Svitlanović dodaje kako su tijekom 2022. zabilježili 3 prometne nesreće u kojoj su sudjelovali vozači romobila. Dvije osobe su teško ozlijeđene, a jedna lako.

Među novim propisima stoji i odredba da, u slučaju manje vidljivosti danju i obavezno noću, vozači romobila moraju nositi reflektirajuću odjeću, te da ne smiju imati više od 0,5 promila alkohola u krvi. Također, djeca mlađa od 14 godina ne smiju voziti električne romobile, a za kršenje te odredbe, odgovarat će njihovi roditelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!