Koliko su kandidati primili, koliko potrošili u dosadašnjoj kampanji

24.05.2021.

20:14

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Mirjana Posavac/A.P.C.

O financiranju izborne kampanje u Dnevniku HTV-a

O financiranju izborne kampanje u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Kandidati koji su ušli u drugi krug trebali su tjedan dana prije predati privremena financijska izvješća. To nije učinilo 25 od ukupno 317, a devet ih je izvješća dostavilo izvan roka. Dnevnik HTV-a u ponedjeljak izdvojio je najzanimljivije dijelove koje je na svojim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević čak 369 donacija dobio je ulaskom u drugi krug. Uglavnom su to simbolični iznosi od 50, 100 i 200 kuna. Najviše su Tomaševiću uplatili Urša Raukar-Gamulin i Niko Gamulin - po 5 tisuća kuna. Ukupno je dosad primio 250 tisuća kuna donacija, a u kampanji potrošio 741 tisuću kuna.

Njegov protukandidat u utrci za Zagreb Miroslav Škoro i dalje u izvješću tvrdi da nema donacija. Dosad je potrošio trostruko manje od Tomaševića, oko 241 tisuću kuna.

U Splitu se u drugom krugu bitka vodi između Ivice i Vice. Ivica Puljak dosad je primio dvostruko više donacija od Vice Mihanovića - 68 tisuća kuna. Četiri donatora uplatila su mu 2200 kuna nakon ulaska u drugi krug. U kampanji je potrošio 217 tisuća kuna.

HDZ-ov kandidat nije imao donacija nakon izborenog drugog kruga, a dosad je Vice Mihanović u kampanji potrošio 307 tisuća kuna.

Galerija
Donacije u kampanji Tomislava Tomaševića , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT
Miroslav Škoro bez prijavljenih donacija, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTDonacije Marko Filipović, SDP, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTVice Mihanović (HDZ), prijavljene donacije, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTDonacije u kampanji Davora Štimca, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTIvica Puljak, donacije u izbornoj kampanji , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U gradu na Rječini također se vodi zanimljiva utrka. SDP-ov kandidat Marko Filipović prijavio je samo jednu donaciju od 5000 kuna koju je dobio još u ožujku, a dosad je potrošio 320 tisuća.

Njegova protukandidata Davora Štimca donatori su izdašnije pratili. Uplatili su mu 232 tisuće kuna - sve prije prvog kruga, a potrošio je malo manje od toga, 204 tisuće.


Među kandidatima u četiri najveća grada najviše je donacija imao Osječanin Ivan Radić - čak 428 tisuća kuna. Poslije prvog kruga tri su mu donatora uplatila po 5000 kuna. Prema dosadašnjem izvješću, u plusu je jer je potrošio 323 tisuće kuna.

Njegov protukandidat Berislav Mlinarević iz Domovinskog pokreta nije imao donacija, a za promidžbu je potrošio skromnih 61 tisuću kuna, najmanje od svih kandidata u velikim gradovima.

Galerija
Ivan Radić (HDZ) donacije u kampanji, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT
Kampanja bez donacija, Berislav Mlinarević , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Svoje će župane 14 županija izabrati u drugom krugu. 

Zanimljivo je da čak sedam kandidata za župane nije imalo donacija. Među njima su četiri SDP-ovca: Ranko Ostojić, Stjepan Mikulandrić, Danijel Ferić i Danijel Berdais. 

HDZ-ov Gari Cappelli također nema prijavljenih donacija, kao ni Stjepan Kožić u Zagrebačkoj županiji. 

Ni IDS-ovac Boris Miletić nema donatora.

Koliko su kandidati uistinu potrošili, znat će se tek 30 dana poslije izbora, kada dostave konačna izvješća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!