Koliko su pouzdani testovi na koronavirus?

03.11.2020.

09:38

Autor: Studio 4/HRT

default error photo
I što nam mogu pokazati objasnila je putem Skypea za Studio 4 Jasmina Vraneš, mikrobiologinja u NZJZ-u "Dr. Andrija Štampar".
Jučer najcrnji dan od početka epidemije. Čak su 32 osobe preminule. Uskoro ćemo imati i novi bilten broja zaraženih i umrlih. Raste broj testiranih građana, a uvode se i brzi testovi na koronavirus. Koliko su oni pouzdani i što nam mogu pokazati objasnila je putem Skypea za Studio 4 Jasmina Vraneš, mikrobiologinja u NZJZ-u "Dr. Andrija Štampar".

- Kad gledamo cijele brojke, danas će one izgledati nešto povoljnije. No manje smo testirali nego dosad, kako radimo ponedjeljkom, nešto je manji pritisak pa će to izgledati kao da je sad bolje. Ali, u biti, oko 35 posto se kreće pozitivitet od svih testiranih i s obzirom na to da ćemo još ujutro raditi dodatna testiranja od onih koji će vjerojatno biti pozitivni, to će se tako kretati. Zavisi od procesa rada pa vam možda danas bude izgledalo bolje, ali zapravo nije došlo do poboljšanja, rekla je.

- S obzirom na to da je došlo do značajnog poboljšanja tih brzih testova i na preporuku WHO-a od 11.9. su se ti testovi počeli primjenjivati. Prvenstveno su bili namijenjeni ponajviše onim zemljama koje nemaju takve tehnološke mogućnosti da rade zlatni laboratorijski standard RT - PCR test pa i tamo gdje je vrlo visoka prevalencija i obzirom da je došlo do bitnog poboljšanja u performansama brzog antigenskog testa i s obzirom na to da je epidemiološka situacija sve složenija i europske zemlje su ga uvele i počele primjenjivati pa tako i mi u Hrvatskoj. Uskoro će biti šire dostupan, ali ga mi trenutno upotrebljavamo u sklopu jednog validacijskog istraživanja, no upotrebljavat će se i na drugim punktovima, ne samo u Zagrebu nego i u RH vrlo skoro i imat će svoju značajnu praktičnu primjenu, istaknula je.

Kakvi su to testovi u odnosu na PCR test?

-
PCR je amplifikacijski test, koji dokazuje nukleinsku kiselinu, specifičan slijed, koji je karakterističan za ovaj slijed samog virusa. To je molekularno testiranje i zahtijeva dobro opremljen laboratorij koji ima sve uvjete za izvođenje tog kompleksnog PCR testa ili Lamp testa. Ti testovi su izvrsni, imaju vrlo veliku osjetljivost i specifičnost, približno 100 posto. I to je zlatni laboratorijski standard. Oni su skupi, zahtijevaju obučene ljude, prostorne uvjete, traju oko 3 sata. Postoje brži testovi, također molekularni, koji se izvode na mjestu pružanja zdravstvene skrbi, "Point of care", to su POP testovi, molekularni, jako skupi i imaju slabu protočnost. S tim testom mogu vrlo precizno, dokazom gena, ovog SARS-CoV-2 virusa reći je li netko inficiran čak u roku od 15 minuta, iako je većina na 40 minuta. To nema protočnost, 40 minuta se radi jedan pacijent, ali je to odlično na mjestu pružanja zdravstvene skrbi za jednog hitnog, koji se mora brzo riješiti, ustvrdila je.

- Taj test kojem smo mi sad napravili kliničku validaciju ima deklariranu osjetljivost 97 posto. Da bi uzeli test kao relevantan i kad je negativan, on bi morao biti 99 posto i više osjetljiv. To test nije. Znaš daje dobar ako nema simptome, ili ako imaš podatak da je neposredni kontakt i tu je dobar. Ali prvenstveno mu je namjena, zbog te slabije osjetljivosti u odnosu na zlatni standard da oni koji imaju simptome unutar 5-7 dana, da se odmah vidi, ne treba 15 minuta, mi vidimo da je test pozitivan za minutu, dvije, tri, pet i odmah kažemo pacijentu koji ima simptome respiratorne infekcije, koji su nastupili unutar tjedan dana, ima li infekciju izazvanu novim Koronavirusom ili je to neki drugi izazvani infekt, rekla je.

- Može se detektirati bolest dva dana prije nego se pojave simptomi. Tada, osobe koje će razviti simptome izlučuju jako puno virusnih čestica dan, dva prije. Znači, nije isto kao asimptomatski pacijent koji nikad neće razviti simptome, i onda antigena u uzorku ima malo. Namjena brzog testa bi bila najopravdanija na mjestu pružanja zdravstvene skrbi i to je naša intencija. Mi danas počinjemo edukaciju za mlade liječnike iz Doma zdravlja Zapad kako se pravilno izvodi taj test. Vidjet će kako je jednostavno raditi s tim testom i već će ga u petak početi primjenjivati u jednoj od Kovid ambulanti grada Zagreba, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!