Koliku štetu našem moru rade krivolovci

08.09.2019.

13:14

Autor: Žana Morović-Rudić/T.D./HRT

default error photo
Iako je Pravilnik o lovostaju morskih trpova na snazi već godinu i pol dana, i dalje se protuzakonito sakuplja u velikim količinama.
Iako je Pravilnik o lovostaju morskih trpova na snazi već godinu i pol dana, taj organizam iznimno cijenjen u talijanskoj gastronomiji i dalje se protuzakonito sakuplja u velikim količinama. Nedavno je zadarska policija ulovila krivolovce 12 kanti punih trpova.

Zatečene su dvije osobe u protuzakonitom izlovljavanju morskih organizama u ovom slučaju morskih trpova u količini od 202 kilograma. Ljubački zaljev gdje se dogodilo ovo nedjelo, opustošen.

- Ukoliko odstranimo sve trpove, nažalost u prošlosti smo imali ta iskustva u južnom Jadranu, na makarskom području kad je ribolov trpova bio moguć, svi trpovi su odstranjeni i kratko vrijeme nakon toga došlo je do anoksije na morskim dnima. Kad dođe do anoksije svi organizmi napuste to područje ili nažalost uginu, objašnjava dr. sc. Bruna Petani, biologinja i ekologinja mora. 

Svjedoče tomu i profesionalni ronioci. Zato su se i založili za lovostaj trpova.

- I izlovu trpova i ježinaca. Zvali smo inspekcije i sve živo jer smo primijetili da se izlovljavaju puno više i ježinci i naročito trpovi jer su skuplji pa su donosili veći prihod, ističe Đani Iglić, profesionalni ronilac.

Unosan je to ilegalan posao jer trpovi su delicija u susjednoj Italiji, ali i na Dalekom Istoku u nutricionističke svrhe, ali i u farmaceutske svrhe.

Navodno, kilogram obrađenih trpova košta 500 dolara, tako da krivolovcima često nije ni problem platiti kaznu.

- Policija je vrlo efikasno odradila svoj posao. Sad je pitanje što će biti s ova dva čovjeka. Treba doći do onoga tko je kupovao od njih i onda dalje cijelu tu mrežu rasplesti. kaže Iglić.

- Svaki takav prekršaj prati i odštetni zahtjev prema prekršajnom sudu. Za kilogram trpova je 500 kuna što bi u ovom slučaju bilo 101 tisuća kuna odštetnog zahtjeva prema Republici Hrvatskoj, objašnjava Maksimilijan Surić, načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije PU Zadar.

Šteta za podmorje je nemjerljiva.

- More, baš mi se čini da smo ga devastirali do krajnjih granica, smatra Iglić. 

Devastira more ljudska pohlepa, neodgovornost, nebriga ali i invazivne vrste čine štetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!