20:04 / 09.01.2018.

Autor: HRT

Kolodvori kao igrališta, djeca nisu svjesna opasnosti

-

-

Foto: - / -

Kolodvor najčešće postaje igralište tinejdžerima, prema statistici uglavnom 17-godišnjacima. I to unatoč ogradi i upozorenjima.
U jučerašnjoj tragediji na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu na krovu teretnog vagona od strujnog udara poginuo je 14-godišnjak. Iako HŽ već 13 godina provodi preventivno-edukativnu akciju "Vlak je uvijek brži", nesreće se i dalje događaju.

Neoprezna igra ovog je puta odnijela život dječaka, popeo se na teretni vagon i uslijed strujnog udara na mjestu događaja smrtno stradao. Života ga je stajala fotografija, u rukama je navodno imao mobitel.

Slučaj nije izoliran, Zoran Bahtijarević, v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb kaže da je u zadnjih sedam mjeseci ovo četvrti slučaj u kojem je došlo do ozljede, a jučer nažalost i smrti tinejdžera, jer su željeli "bolji i ljepši, zanimljiviji selfie".

Nesreća je u slučaju 14-godišnjaka bila neizbježna, pruge su elektrificirane naponom od 25 tisuća volti. To je izuzetno visoki napon gdje ne morate ni dotaknuti žicu da biste bili ozlijeđeni, objašnjava Nikola Ljuban, član Uprave HŽ Infrastrukture. Oni koji prežive udar, ostaju trajni invalidi i takvim pacijentima je do kraja života nužan niz operacijskih zahvata.

Kolodvor najčešće postaje igralište tinejdžerima, prema statistici uglavnom 17-godišnjacima. I to unatoč ogradi i upozorenjima. Zakonska obveza da se kolodvori ograđuju naime ne postoji. Pojedini kolodvori imaju kvadratnu površinu od nekoliko kvadratnih kilometara pa bi to bilo neekonomično. Međutim, oznakama na stupovima i vagonima pokušava se ukazati na opasnost, objašnjava doc. dr. sc. Mladen Nikšić, s Fakulteta prometnih znanosti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!