Kolone pomoći i dobrih želja u razrušene krajeve stižu iz cijele zemlje

30.12.2020.

23:56

Autor: Nataša Ban, Dominique Bratović-Vela/Dnevnik 3/B.A./HRT

default error photo
Cijela Hrvatska munjevitom brzinom prikuplja pomoć za stradalo stanovništvo Banovine.
Cijela Hrvatska munjevitom brzinom prikuplja pomoć za stradalo stanovništvo Banovine. Mnogi od njih i osobno su željeli doći, dovesti potrebnu hranu, vodu, odjeću, zbog čega su se još sinoć na pogođenom području stvarale i prometne gužve. Zbog toga u Crvenom križu i stožerima civilne zaštite apeliraju - prije dolaska provjerite gdje i kakva pomoć stradalima treba, donosi HTV-ov Dnevnik.

➡️ Otvoreno: Crveni križ dosad skupio 25 milijuna kuna
➡️ Pogledajte spot posvećen žrtvama potresa

Kolone pomoći, ali i dobrih želja u razrušene krajeve stižu - iz cijele zemlje.

- Nažalost, izgubljeni su i ljudski životi. Sve materijalno će se popraviti, ali sada se moramo paziti i pomoći jedni drugima, rekla je Vera Aničić, načelnica opatijskog Stožera civilne zaštite.

I djeca misle na djecu. Jedna malena Petra s igračkom je poslala i pismo podrške. Osim hrane i higijenskih potrepština stigle su već i kamp-kućice, šatori i grijalice za privremeni smještaj - iz Poreča, Dalmacije, konvoj pomoći iz Slovenije.

- Jutros smo to dobili. Inače smo u autu spavali otkad se to dogodilo i sve je puklo unutra, nije više za živjeti, kaže Silvana Velić iz Majskih Poljana.

- Darujemo im dvije polovne kućice, treću šalje gospodin iz Biograda, kaže Josip Deur iz Zadra.

Prve obitelji koje su ostale bez domova već su smještene u apartmane diljem Hrvatske.

- Ali muški su se vratili da pomognu jer treba tamo muških snaga, a nas su zbog djece ostavili jer oni se jako boje, kaže Željka Bilić iz Petrinje.

Na društvenim mrežama i aplikacijama nudi se i trajniji smještaj i prijevoz do njega.

- Od jučer smo prikupili 16.000 ljudi iz cijele Hrvatske koji nude oblik smještaja koji nije mjesec-dva, nego više, kaže Marin Maretić iz Splita.

A teško je ostati po strani nakon ovakve katastrofe, ističu svi koji su pristigli na raščišćavanje ruševina - od volontera, navijača do branitelja.

- Ovo je užas, gdje god kreneš, ne znaš odakle bi počeo, kaže Mihovil Krpan iz Perušića.

Srce nam je puno, poručuju iz razorenih krajeva, ali i apeliraju - koordinacija je najvažnija za brzu dostavu pomoći svakom tko je treba.

- Nemoguće je proći s jednog kraja grada na drugi, to dodatno otežava posao službama koje su na terenu, upozorava Ivana Lamza, zamjenica načelnika petrinjskog Stožera civilne zaštite.

Brojne građevinske tvrtke tako mehanizacijom otvaraju lokalne prometnice za nužnu dostavu pomoći.

- Bit ćemo ovdje tijekom cijele noći koliko bude trebalo, dok se ne osigura ovaj lokalni odron, poručuje Miralem Đogić, bagerist iz DIV grupe.

Stigla je i donacija humanitarne udruge CroUnum, koja okuplja poznate sportaše, glumce. Tri kamiona potrepština, i novac.

- Ovo je naša donacija od 150 tisuća kuna, nastavljamo dalje i čini me neizmjerno sretnim što je to hrvatsko srce zajedno kad je to najpotrebnije, rekao je predsjednik humanitarne udruge CroUnum Dragan Primorac.

Kao dar nastradalom Sisku, Petrinji, Glini i malim mjestima oko njih mnogi su se gradovi odrekli novogodišnjeg vatrometa, donacije gradova i županija broje se u milijunima kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!