15:32 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Komadina i Ahmetović protiv zakona koji bi ubrzao izgradnju LNG terminala

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zlatko Komadina i Mirela Ahmetović još jedanput su se usprotivili najavljenom projektu izgradnje plutajućega LNG terminala u Omišlju.
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović na konferenciji za novinare još jedanput su se usprotivili najavljenom projektu izgradnje plutajućega LNG terminala u Omišlju te donošenju zakona koji bi ubrzao postupak njegove izgradnje, tzv. lex LNG.

"Nakon što Vlada i tvrtka LNG Hrvatska nisu uspjeli u svojem naumu proglašavajući plutajući terminal strateškim projektom, sada idu korak dalje, u derogiranje postojećih zakona i kreću u izradu 'lex LNG', kako bi izbjegli sve moguće zakonske procedure", rekla je Ahmetović, ističući kako je "pitanje koji je i čiji interes zapravo upakiran u plutajući LNG terminal".

Podsjetila je da planirani plutajući LNG terminal, za razliku od prije planiranoga kopnenog terminala, nije usklađen s prostorno-planskom dokumentacijom te da nema dokumenata na temelju kojih bi se izdala lokacijska dozvola za plutajući terminal. 

"Istina je da Vlada želi olakšati i ubrzati realizaciju plutajućega LNG-a, ali sudeći prema najavama medija, to će biti mimo postojećih zakona", ocijenila je Ahmetović. Koncesije za korištenje pomorskog dobra izdaju se na temelju javnog natječaja, ali najavom 'lex LNG' namjerava se izbjeći takav natječaj, istaknula je, dodajući da bi se dodjelom koncesije za obavljanje gospodarske djelatnosti na zahtjev legaliziralo pogodovanje tvrtki LNG Hrvatska u kojoj će poslije, kako se najavljuje, država zadržati samo 25 posto udjela, a veći dio vjerojatno će biti u rukama stranih ulagača.


Komadina: Ima raznih metoda, sve do građanskog neposluha

Župan Komadina rekao je da Kvarner nije na prodaju i da bi se u vezi s donošenjem zakona koji se odnosi na lokalnu samoupravu trebalo nju pitati. Istaknuo je da lokalna zajednica traži da se ispune tri uvjeta - ekološki, ekonomski i energetski, po kojima se na plutajućem terminalu ne bi smio upotrebljavati klor i more ne bi smjelo služiti za rashlađivanje, po kojima bi termoelektrana u Urinju trebala prijeći na korištenje plina, a pogone bivše omišaljske tvornice Dine Petrokemije trebalo bi osigurati i očistiti od kemikalija.

Na pitanje što će poduzeti, Komadina je odgovorio da su županija i omišaljska općina dosad poduzeli sve što su mogli te kako očekuju poštovanje zakona. Dodao je da "ima raznih metoda, sve do građanskog neposluha". Na pitanje kako riješiti nastalu situaciju, odgovorio je da treba poštovati zakone, prostorne planove i lokacijske dozvole te da je lokacijska dozvola izdana za kopneni terminal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!