14:28 / 25.07.2018.

Autor: I.H./Hina

Komadina i Čačić nezadovoljni potporama

arhivska fotografija - Zlatko Komadina i Radimir Čačić (Patrik Macek/PIXSELL)

arhivska fotografija - Zlatko Komadina i Radimir Čačić (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Temelj problema nedostatnog financijskog potencijala županija Čačić vidi u malom udjelu ukupnih proračunskih prihoda koji ostaju jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
Primorsko-goranski i varaždinski župan Zlatko Komadina i Radimir Čačić su, nakon sastanka u Rijeci, izrazili nezadovoljstvo izostankom državne potpore županijama u pokrivanju domaće komponente u projektima sufinanciranim europskim novcem.

Županije se, ustvrdio je Komadina, često prijavljuju za projekte sufinancirane iz europskih fondova i tako opterećuju, a država ih ne prati "s fondom za domaću komponentu". Posebno se to odnosi na izostanak potpore u pripremi projekata prekogranične suradnje, kakve Primorsko-goranska županija razvija u suradnji s partnerima u Sloveniji, rekao je.

Čačić je ocijenio da je problem županija, ali i gradova i općina, u tome da "što više rade, dublje padaju u ponor". Što više europskog novca osiguramo putem sufinanciranja, to se više zadužujemo za vlastitu komponentu jer država ne daje ništa, izjavio je varaždinski župan. Županije tim projektima, naglasio je, s druge strane osiguravaju znatan novac državi, počevši od PDV-a, dok same ne dobivaju povrat u vidu pomoći za domaću komponentu.

Varaždinska županija je pomoću europskih fondova investirala 712 milijuna kuna, od čega polovicu u zdravstvene ustanove. Primorsko-goranska županija je uz pomoć europskog novca pokrenula projekte ukupne vrijednosti oko 400 milijuna kuna, ali je uređenje i proširenje zdravstvenih ustanova kojima je osnivač, financirala kreditnim zaduživanjima, rečeno je.

Temelj problema nedostatnog financijskog potencijala županija Čačić vidi u malom udjelu ukupnih proračunskih prihoda koji ostaju jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Ona su u Hrvatskoj 10%, u odnosu na 90%, koliko pripadne državi, dok je europski standard da čak 30% proračunskih prihoda ostaje lokalnoj i regionalnoj samoupravi, naveo je Čačić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!