15:45 / 08.06.2020.

Autor: T.V./HRT

Komadina: Jedno od češćih prezimena u Mađarskoj Horvat, ali mi ne svojatamo Budimpeštu

-

-

Foto: - / -

U zdravstvene ustanove u nadležnosti Primorsko-goranske županije te u dom za starije osobe nije ušao koronavirus, što je posljedica dobre organizacije i preventive, čulo se na redovitoj županovoj konferenciji za novinare.
U zdravstvene ustanove u nadležnosti Primorsko-goranske županije te u dom za starije osobe nije ušao koronavirus, što je posljedica dobre organizacije i preventive, čulo se na redovitoj županovoj konferenciji za novinare. Župan je istaknuo i da je nastavljena treća faza ulaganja u lječilište u Velom Lošinju, vrijedna 22 i pol milijuna kuna. 

Zlatko Komadina osvrnuo se i na aktualnu temu - nedavno otkrivanje spomenika u Mađarskoj na kojem je uklesano da je Rijeka - mađarsko more.

- Ono što je važno reći da mi u Hrvatskoj volimo i Mađare i Austrijance i Slovence, sve koji dolaze na naš Jadran te da je to njihovo more u smislu turizma. Svi su dobro došli, kao turisti. Ono što bi premijer Orban trebao znati da je jedno od najčešćih prezimena u Mađarskoj Horvat, što ne znači da je Budimpešta u Hrvatskoj, poručio je župan Komadina. 

Obersnel: Riječko more nije mađarsko

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je u reagiranju na otkrivanje spomenika koji je prekjučer otkrio mađarski premijer Viktor Orban, a na kojem je natpis Rijeka mađarsko more, istaknuo je da riječko more nije mađarsko i da Rijeka ne pripada Mađarskoj.

U priopćenju  Obersnel ističe da je Rijeka bila i ostat će hrvatski grad.

- Na žalost, očito na to moram podsjetiti i mađarskog premijera Viktora Orbana koji je, nakon što je pao na zemljopisu i kartama, sada pao i ispit iz povijesti, napisao je riječki gradonačelnik.

I dok neki, kao mađarski premijer, selektivnim tumačenjem povijesti žele samo uzburkati nacionalističke tlapnje o vlastitoj veličini, Rijeka je davno naučila i odlučila da će tu burnu i nimalo laganu povijest pretvoriti u svoju najveću vrijednost. Nismo tu povijest ni krojili niti prekrajali nego ju prihvatili kao svoju, riječku, poštujući sve ljude koji su doprinijeli napretku grada bez obzira na njihovu nacionalnost, naveo je riječki gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!