12:16 / 31.08.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina

Komadina: Ne bježim od toga da SDP ima problema

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kandidature za predsjednika do sada su službeno predali Peđa Grbin, Željko Kolar, a sada i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović.
Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina izjavio je da ne bježi od toga da SDP ima problema te da stranku treba bolje organizirati, ali da probleme ima i socijademokracija u cijelom svijetu i u Europi.

- Grbin i Kolar predali kandidature za šefa SDP-a
- U SDP-u od utorka kandidature za sva stranačka tijela
- Marino Percan istaknuo kandidaturu za predsjednika SDP-a

- Napravili smo jedan osvrt, dat ću ga sutra na Predsjedništvo na Ibleru, u kojemu smo definirali mnoge razloge i okolnosti, vanjske i unutarnje. Ne bježim od toga da SDP ima problema, problema ima cijela socijaldemokracija u svijetu i Europi, ne samo u Hrvatskoj. Treba jasnije artikulirati politiku, a stranku puno bolje organizirati nego što je sada, puno kvalitetniji rad, edukacija ljudi, tumačenje biračkom tijelu, biti aktualan, reagirati na vrijeme kao oporba na neke prijedloge pozicije. Mora se raditi. Stranka se dugo gradi, a može se rasuti vrlo brzo, rekao je.

Na upit o percepciji da je stranka ostala zarobljenik starih kadrova, Komadina je odgovorio da ne vidi zašto.

- Evo, ja ću ih osloboditi, ja se nisam kandidirao ni za jednu dužnost u ovom mandatu, rekao je.

O kandidatima će odlučiti članovi stranke

Na pitanje o broju kandidata za predsjednika SDP-a te o tome je li ih previše, Komadina je rekao da će o kandidatima glasati i odlučiti članovi stranke.

- Izborni proces je krenuo, danas je zadnji dan za prijave za Glavni odbor, Predsjedništvo i predsjednika. Do sada su 4 kandidata predala kandidaturu za predsjednika SDP-a. Osobno ne očekujem dalje broj za predsjednika,  zato mi nije jasno što znači ovo  prevelik broj, sve je to relativno, kako se gleda, odlučit će članovi stranke na glasanju 26. rujna, rekao je.

Upitan podupire li Mirelu Ahmetović kao kandidatkinju za predsjednicu SDP-a, Komadina je rekao da se neće javno izjašnjavati, s obzirom na to da mora stranku dovesti do izbora.

- Meni su svi oni koji su se kandidirali poznati, znam ih. Mirela Ahmetović je svjesna i samosvjesna, donijela je odluku sama i želim joj uspjeh na izborima, poručio je.

Na upit je li kandidiranje Mirele Ahmetović i Željka Kolara usmjereno protiv Peđe Grbina te je li to borba protiv Milanovićevih kadrova, Komadina je rekao da se svatko kandidira za sebe.

- Ne bih rekao protiv, svatko se kandidira za sebe, svatko od njih je svoj kandidat, a druga je stvar kako se to konotira. Iz pitanja proizlazi kako se priča i na terenu. Trebaju odlučiti članovi, a ne klanovi. Govorilo se o šalabahterima u prethodnim razdobljima, grupiranjima itd. Međutim, imam dojam da se ni sada nije daleko odmaklo u smislu te međusobne povezanosti, suradnje po terenu, po sistemu 'ti podrži mene, ja ću podržati tebe'. Važno je da se taj proces završi, rekao je.

Dodao je i kako mu je pomalo već čudno da se priča u javnosti kako se SDP bavi sam sobom.

- To je najkraći mogući rok u kojem smo mogli organizirati izbore, u dva mjeseca. I HDZ je imao izbore i tad se bavio samim sobom. To se mora odraditi, imamo takva pravila, nakon parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci  se mora položiti račun članstvu. Ovoga puta to je učinjeno u njabržem mogućem roku, u dva mjeseca, ustvrdio je.

Na pitanje može li netko od kandidata izvući SDP iz 'gliba', odgovorio je da nije prorok.

- Nisam prorok, vidjet ćemo, zašto, ne bih ja rekao gliba. Meni je čudna ta teorija da je samo SDP izgubio izbore. To je zato jer su očekivanja bila da SDP dobije izbore. Izbore može izgubiti samo onaj koji je na vlasti. Izbore su izgubili Račan, zatim Milanović, kada smo bili na vlasti, a Bernardić nije dobro prošao, ostvario je puno manji rezultat od očekivanja. A interesantno je da su svi pobijedii na izborima osim nas, zaključio je.

Ahmetović i Percan predali kandidaturu za predsjednika SDP-a

Danas u ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predsjednika SDP-a, ali i za Predsjedništvo i Glavni odbor stranke.

Kandidature za predsjednika do sada su službeno predali Peđa Grbin, Željko Kolar, a sada i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović i Marino Percan.

- Ono što želim naglasiti, ja sam kandidatkinja diskontinuiteta. To bi značilo da mojom pobjedom 26. rujna prestaje sve ono što se u posljednjih desetak godina događalo u SDP-u. To bi značilo da ja nisam kandidatkinja elite, nisam kandidatkinja stranačke oligarhije, klijentelizma niti klanova, rekla je Ahmetović.

Marino Percan predao kandidaturu za predsjednika SDP-a Član pulskog Gradskog odbora SDP-a Pula Marino Percan službeno je predao kandidaturu za predsjednika te stranke poručivši kako želi da ta stranka postane monolitna politička snaga koja će na idućim parlamentarnim izborima pobjediti.

Ne navodeći točan broj potpisa koje je prikupio, Percan je izvijestio da je dobio podršku "najmanje četiri županijske organizacije". Rekao je da kad su prikupili podršku tri županijske organizacije i time zadovoljili formalno-pravne uvjete za kandidaturu, više nisu željeli mučiti kolege na terenu s obzirom na uvjete zbog koronavirusa.

Percan je na konferenciji za novinare u središnjici stranke rekao da nije došao s timom oko sebe, kao što su neki njegovi kolege, jer smatra da se s timovima potencira borba, sukobljavanje mišljenja, a on to u SDP-u ne želi.

- Ja želim da SDP bude jedan tim, jedna monilitna stranka koja će na sljedećim parlamentarnim izborima izvojevati pobjedu, poručio je.

Apelirao je na članove "da se odupru svim podjelama i polarizacijama", izrazivši uvjerenje da će u tome i uspjeti.

Osvrnuo se na demografsku politiku, istaknuvši da će u tom segmentu SDP izgrađivati novu paradigmu postupanja i rada.

- To znači da  moramo stvoriti nove načine razmišljanja i postupanja u donošenju određenih odluka, prilagođenih trenucima koje oni zahtijevaju, rekao je.

Percan je pritom naglasio važnu ulogu koju igra obrazovanje "kako bi se izgradili ljudi sposobni da se uhvate ukoštac sa svim prisutnim problemima".

- To znači da moramo stvoriti uvjete za nove IT tehnologije koje danas prevladavaju, istaknuo je.

Ustvrdio je da naše gospodarstvo zahtijeva jednu konkretniju porezno-pravnu politiku koja se neće mijenjati svakih šest mjeseci jer to odvaraća poduzetnike od investiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!