Komadina: Nije reforma nego intervencija u porezni sustav

29.05.2023.

13:04

Autor: Hina/HRT/T.S.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak kako šesti krug porezne reforme nije reforma nego intervencija u porezni sustav, da je upitan njen "timing" i način te da novi Zakon o izbornim jedinicama govori o nepoštivanju lokalne i regionalne samouprave.

Komadina je na konferenciji za novinare ocijenio da šesti krug porezne reforme nije reforma nego intervencija u porezni sustav, naglasivši kako se može pozdraviti porezno rasterećenje i na neki način decentralizaciju poreznih ovlasti, ali kako je upitan i "timing" i način.

Vlada je prošlog tjedna predstavila novi krug porezne reforme, u kojemu se, među ostalim, jedinicama lokalne samouprave ukida prirez, a one autonomno određuju porez na dohodak.

Komadina je kazao da je lani od 36 gradova i općina u Županiji, njih 11 imalo prirez, a naplaćeno je 78,1 milijuna kuna, od toga 65,5 milijuna kuna u Gradu Rijeci.

Rekao je da Vlada sada procjenjuje koliki je novac dovoljan proračunima gradova i općina, kako nema kompenzacijskih mjera te je prepušteno gradovima i općinama da izgube dio poreza ili donesu nepopularnu mjeru i povećaju porez na dohodak.

Naglasio je da se u izmjenama poreza ne spominju županije, svi drugi određuju visinu poreza te je upitno kako će županije planirati proračun kada ne znaju koje će porezne stope donijeti gradovi i općine.

Smatra da je potrebno povećati plaće ali da teret mora biti ravnomjerno raspoređen između gradova, općina, županija i središnje države.

Također smatra da treba razmišljati da dio PDV-a bude prihod lokalne i regionalne samouprave. 

Govoreći o novom Zakonu o izbornim jedinicama, Komadina je ocijenio da on govori o nepoštivanju lokalne i regionalne samouprave te političkih čimbenika, čim ga donosi samo jedna stranka.


Mislim da ovakvo donošenje Zakona o izbornim jedinicama neće povećati povjerenje građana u politički sustav Hrvatske, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!