16:08 / 03.09.2018.

Autor: HRT

Komadina: Što prije restrukturiranje Uljanika i proizvodnja u 3. maju

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovoga tjedna očekuje se sastanak Kriznog stožera za 3. maj i ministra Darka Horvata, kazao je Komadina.
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da je jedino cjelovito rješenje problema u 3. maju da što prije stupi na snagu plan restrukturiranja Uljanika te da se ubaci kapital u Uljanik grupu, koji, u dijelu koji mu pripada, mora završiti i u 3. maju kako bi to brodogradilište moglo nastaviti proizvodnju.

- Radnici Uljanika dobili plaće i obustavili štrajk 
- Radnicima 3. maja plaće, štrajk u mirovanju 

Komadina je, govoreći na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare o stanju u Brodogradilištu 3. maj, u kojemu je štrajk nakon isplate srpanjskih plaća prekinut, ali nema materijala za nastavak proizvodnje, rekao da se ovoga tjedna očekuje sastanak Kriznog stožera za 3. maj s ministrom Darkom Horvatom. Komadina je, uz predstavnike radnika i Grada Rijeke, član Kriznog stožera za 3. maj.

Očekujemo da se što prije sastane i državno Gospodarsko-socijalno vijeće te da se donesu odluke o uspostavi kriznog menadžmenta u Uljanik grupi, uključivši i 3. maj, kao i da se na razini države formira krizni stožer za opstojnost hrvatske brodogradnje. Vrijeme ne ide u prilog ovoj priči i jedino cjelovito rješenje je zapravo da što prije stupi na snagu plan restrukturiranja i ubaci se kapital u Uljanik grupu, koji tada, dijelom koji mu pripada, mora završiti i u 3. maju kako bi 3. maj mogao nastaviti proizvodnju i kako bi se mogao razmatrati izlazak 3. maja kao samostalne pravne osobe na tržištu, u smislu promjene vlasničke strukture, rekao je Komadina. Dodao je da u ovom trenutku ne vidi drugi scenarij, makar ih ima, ali da vjeruje da je prihvaćanje tog plana važno za opstanak brodogradilišta.

Na upit je li mu kao strateški partner prihvatljiv Danko Končar, Komadina je odgovorio da to ne ovisi o njemu nego o državi jer plan restrukturiranja predviđa uključivanje strateškog partnera te da su Uprava i Skupština Uljanika odlučili da će to biti Končar. Hoće li on biti i ostati ovih dana, čujemo razne priče da može, a ne mora, tako da očekujemo od njih da to riješe, također u sklopu plana restrukturiranja, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!