Komadina i Cappelli u drugom krugu za primorsko-goranskog župana

16.05.2021.

22:14

Autor: Hina/HRT

Gari Cappelli i Zlatko Komadina

Gari Cappelli i Zlatko Komadina

Foto: Nel Pavletic/Emica Elvedji / PIXSELL

U drugi krug izbora za župana Primorsko-goranske županije, prema privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), idu kandidat koalicije SDP- PGS-IDS-HSU-HSS Zlatko Komadina i kandidat koalicije HDZ-HSLS Gari Cappelli.


Komadina (SDP) je prema privremenim rezultatima objavljenima u ponoć za župana osvojio 42,38 posto glasova, dok je Cappelli (HDZ) s kojim će se suočiti u drugom krugu dobio 26,90 posto glasova. Riječ je o rezultatima do ponoći 23,15 sati, s 95,18 posto obrađenih biračkih mjesta. 


Kandidat Akcije mladih i Unije Kvarnera Marko Boras Mandić dobio je 9,97 posto, a kandidatkinja grupe birača Iva Rinčić 9,36 posto glasova. Kandidat Liste za Rijeku - Kvarnerske inicijative - Stranke umirovljenika Marinko Koljanin dobio je 4,08 posto glasova, a Mostov Leonardo Pavela 3,76 posto. 


Prema rezultatima do ponoći od kandidacijskih lista za Županijsku skupštinu, najviše je, 35,84 posto glasova dobila lista SDP-PGS-IDS-HSU-HSS s nositeljem liste Zlatkom Komadinom (SDP). Druga je lista HDZ-HSLS, s nositeljem Olegom Butkovićem (HDZ), a dobila je 25,42 posto glasova. 


Lista Akcija mladih-Unija Kvarnera- Alternativa 101 s nositeljem liste Markom Borasom Mandićem osvojila je 10,02 posto glasova, a kandidacijska lista grupe birača, čija je nositeljica Iva Rinčić osvojila je 5,92 posto glasova. Prag prelazi još kandidacijska lista Možemo!- Nova ljevica- Zelena alternativa Orah, s nositeljem liste Orjenom Petkovićem, koja je dobila je 5,79 posto glasova. 


Gari Cappelli rekao je da se dogodilo ono što se nikada do sada, u dvadeset godina u županiji nije dogodilo, da se ide u drugi krug izbora za župana. 


- Građani naše županije prepoznali su da žele promjene, naš rad, trud, volju i želju da ovaj prekrasni dio Hrvatske učinimo još boljim mjestom za život, rekao je dodavši da su vodili izuzetno pozitivnu, uljuđenju kampanju i tako ćemo nastaviti do kraja. 


Obraćajući se biračima čiji kandidati nisu ušli u drugi krug, Cappelli je poručio da u ovoj utakmici nema poraženih te da pobjeda predstavlja samo bogatiju i prosperitetniju županiju, koja je interes svih, dodavši da želi biti i njihov župan. 


- Poštujem dosadašnji rad Komadine, on se zasigurano trudio koliko je znao i mogao, ali mislim da je i za županiju i njega osobno dobro da dođe do promjene. Trebamo novu energiju, svježinu, novu snagu, novi uzlet i vjerujem da je Komadina duboko u sebi toga i svjestan, kazao je Cappelli. 


Obratio se i pripadnicima manjima, kazavši da je i sam po ocu Talijan i da dobro zna kako je to kad si doživljen kao manjina. Rekao je da će županija biti snažna onoliko koliko je zaštićen pripadnik bilo koje manjine, da su za njega svi isti i neće dopustiti da se ikoga stigmatizira. 


Oleg Butković je rekao da se pripremaju za drugi krug izbora za župana. 


- Moram iskazati zadovoljstvo budući da prvi puta ulazimo u drugi krug izbora u utrci za župana u Primorsko-goranskoj županiji, rekao je Butković dodavši da su na području te županije pobjedili u osam općina i gradova u prvom krugu, a da u sedam gradova i općina ulaze u drugi krug izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!