07:53 / 23.02.2018.

Autor: D.M./I.B./S.M./D.P./HRT

Komadina za HRT: Gorskom kotaru treba poseban zakon

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ni danas u većini škola na područjima gdje snijeg stvara teškoće nije bilo nastave, a u pomoć stanovništvu došla je i Hrvatska vojska.
Snijeg  i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog jakog vjetra, vrijede uobičajena ograničenja između Svetog Roka i Maslenice, čvorova Kikovice i Delnica na Krčkom mostu. Ne vozite bez zimske opreme. Ni danas u većini škola na područjima gdje snijeg stvara teškoće nije bilo nastave, a u pomoć stanovništvu došla je i Hrvatska vojska.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je za HRT-ov Dnevnik 3 da je potreban poseban zakona o Gorskom kotaru jer, kako kaže, "nitko u Hrvatskoj nema takvu zimu i troškove kao stanovnici toga područja". "Tražili smo pomoć  Istarske županije i ostalih. Zima je pokazala svoje. Ovi ljudi znaju živjeti u ovakvim zimskim uvjetima, ali im svakako treba pomoći", rekao je Komadina.

U Delnicama je u noći na petak, prema prognostičarima, napadalo novih 30-ak cm snijega, no građani i dežurne službe tvrde drukčije. Kažu da je sigurno palo više od pola metra snijega. Vožnju iz Rijeke u Gorski Kotar, osim što pada snijeg, otežava jaka, gotovo orkanska bura.

Ivica Knežević, gradonačelnik Delnica, rekao je da je situacija složena. "Nije problem što snijeg pada od jučer popodne - nego što ne znamo kad će to prestati. Osigurani su domovi i stanovništvo tako da se do svake kuće može doći. Zbog učenika koji nemaju pješačke hodnike - nastave nema. Ostale službe normalno rade", istaknuo je. Posebno je zahvalio hrvatskoj vojsci. 

Ministar obrane Damir Krstičević u Delnicama je došao pozdraviti vojsku koja pomaže u uklanjanju snijega. "Ovo je već drugi dan da je vojska sa svojim narodom i da mu pomaže u nevoljama. Imamo 1.000 vojnika u spremnosti. Za sada smo angažirali njih 300. Ovdje u Delnicama ih je 140 i šest strojeva. Angažirali smo vojnike i u Karlovcu, jučer u Gospiću, Korenici, Gračacu, Petrinji, Donjem Lapcu. U sinergiji s lokalnom zajednicom nastojimo pomoći u ovim vremenskim prilikama", kazao je ministar.

Na zahtjev ličko-senjskog župana vojska je angažirana kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Neke škole ne rade, a u Josipdolu je urušavnje prijetilo jednom montažnom vrtiću zbog velike količine snijega na njegovu krovu. 

Interventni policajci u Gospiću čistili su snijeg oko jedne osnovne škole, ali i prilaze autobusnim stajalištima. Pripadnici Hrvatskog crvenog križa obilaze starije i nemoćne osobe. 

Novi snijeg napadao je i na sjeveru zemlje, a najviše na bednjanskom, ivanečkom i štrigovskom području. Zimska je služba proglasila treći stupanj pripravnosti što znači da 50-ak ralica na varaždinskom i 30-ak na međimurskom području čiste ceste.

Na varaždinskom području zbog snijega je bilo 10-ak prometnih nesreća te mnogo izlijetanja automobila. Nastave danas nije bilo u osnovnoj školi u Svetom Jurju na Bregu. Zbog obilnog snijega i ledene ceste, cisterna s 10.000 litara dizela prevrnula se između Leskovca i Slanja u Varaždinskoj županiji.


Rekorder po visini snijega u Karlovačkoj županiji je Ogulin s okolicom. Ondje ga je gotovo metar. Iako su mještani uglavnom naviknuti na hladnu zimu i obilne oborine, snijeg je ipak zakomplicirao njihovu svakodnevicu.

U Splitu su najavljeno naglo zahladnjenje i temperature ispod nule nagnale gradsku upravu, komunalne i hitne službe na pojačane aktivnosti i pripreme za ublažavanje mogućih posljedica. Kako sada stvari stoje, sustav bi trebao funkcionirati bez teškoća. 

Nakon obilnog snijega i snažne bure - slijede i veliki temperaturni minusi. Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za Primorje i Kvarner te Velebitski kanal, zbog sjeveroistočnog vjetra - koji bi mogao puhati i do 150 kilometara na sat. Više o stanju u prometu pogledajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!