Komarci stižu u Osijek, šume Kopačkoga rita pune ličinki

04.06.2021.

16:48

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Komarci

Komarci

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poplavljene šume Kopačkoga rita nadomak Osijeka pune su ličinki komaraca. Iako vodostaji Drave i Dunava posljednjih dana opadaju, komarci su već u završnoj fazi razvoja i uskoro ih možemo očekivati u gradu. Kada i gdje stižu prvi poplavni komarci provjerila je novinarka HRT-a Vesna Ljubo.

- Nažalost nemamo dobre vijesti za naše građane. Već ovog vikenda ili početkom idućeg tjedna možemo očekivati komarce na području grada Osijeka, javila je Ljubo u Regionalnom dnevniku HTV-a.

U Kopačkom ritu razgovarala je s Hrvojem Bekinom iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Osijeku.

- Upravo se nalazimo u parku prirode Kopački rit. Nažalost komarci su izletjeli i možemo ih očekivati u Osijeku kao što ste i rekli, ovaj vikend ili početkom idućeg tjedna, rekao je Bekina.

Na pitanje koliko je tretmana dosad obavljeno rekao je kako je na području Osijeka izdano 15 preporuka za tretmane komaraca.

- Za larvicidne tretmane je bilo 14 preporuka, a jedna za adulticidni tretman. To je bilo za područja koja su dostupna, naravno u Kopačkom ritu nisu dozvoljeni tretmani, dodao je.

Larve komaraca

Larve komaraca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kako se zaštititi od komaraca?

- Kada govorimo o poplavnim komarcima ne može se puno učiniti, osim smanjiti aktivnost kada je njihova aktivnost najveća - u zoru i u sumrak. Možemo koristiti i repelente, kao i fizički spriječiti ulazak komaraca u naše domove. Uvijek ponavljamo " To znači ako koristimo neku vodu treba ju mijenjati svakih 5 do 7 dana i onda će urbanih kućnih komaraca zasigurno biti manje, savjetuje Bekina.

- Čuli smo preporuke, nastojmo svi učiniti nešto da lakše prođemo ovu prvu najezdu komaraca, rekla je u javljanju iz Kopačkog rita novinarka HRT-a Vesna Ljubo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!