Kombinacija nape i plinskog bojlera može biti smrtonosna!

10.10.2019.

08:14

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Od 10 trovanja 9 se događa u stanovima u najmu gdje obično borave korisnici koji nemaju kulture uporabe plina - najčešće studenti iz Dalmacije, Istre, Like...
"Spriječimo trovanje ugljičnim monoksidom u svom domu" kampanja je o osvještavanju o opasnosti koju provode PUZ, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarske obrtničke zadruge. U Zagrebu atmosferske bojlera koristi 80 tisuća potrošača. Prije nekoliko tjedna počelo je slanje dopisa i informativnih letaka korisnicima atmosferskih bojlera, a nastavit će se postavljanjem naljepnica s upozorenjem što će raditi dimnjačari i monteri.

Zašto dolazi do trovanja, objasnio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska! Dubravko Duvančić, rukovoditelj Službe tehničke podrške:

- Atmosferski bojler je uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu je smješten, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Kako zrak za izgaranje bojler uzima iz prostorije, kod bilo kakvog poremećaja u sustavu dobave zraka (rada kuhinjske nape, ventilatora, ugrađene PVC stolarije i sl.) vrlo lako može doći do povrata dimnih plinova i podtlaka.

Napomenuo je da se zadnjih 20 godina atmosferski bojleri prodaju kao zamjena za postojeće, a u novogradnjama se sada ugrađuju isključivo kondenzacijske bojlere. Od 2000. godine su se ugrađivali tzv. turbo bojleri koji imaju zatvorenu komoru izgaranja a koji su potpuno sigurni za uporabu jer nemaju doticaja sa zrakom u prostoru jer uzimaju zrak izvana i šalju dimni van.

Akcija je preventivnog karaktera, cilj je osvijestiti građane i spriječiti trovanja te objasniti i potaknuti korisnike da ugrade kondenzacijske bojlere koji su puno sigurnije za uporabu.

Nenad Zrinski,  upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge je napomenuo kako se problem stvara u višestambenim zgradama gdje je više korisnika spojeno na jedan dimnjak.

- Kada se pokvari jedan bojler, svi zajedno moraju ući u sanaciju dimnjaka i promijeniti svih bojlera po vertikali pošto je nemoguće samo jedan bojler priključiti na zajednički sustav - izjavio je.

Napa, plin, PVC stolarija mogu biti opasni po život!

- Vrlo je važno onemogućiti da prisilna ventilacija i bojler rade u isto vrijeme - poručio je Zrinski i objasnio kako je kuhinjska napa najčešći uzrok povrata dimnih plinova i trovanja ugljičnim monoksidom, stoga ona ne smije biti montirana u stanu u kojemu je ugrađen atmosferski bojler jer njezino djelovanje utječe na stvaranje podtlaka u stanu, odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka. Također se ne smije koristiti ventilator u kupaonici jer svojim radom i on vrlo brzo stvara podtlak u prostoriji.

Ako je u stanu ugrađena PVC stolarija, na vanjskom zidu moraju biti ventilacijski otvori u gornjem i donjem dijelu zida. Kako PVC stolarija ima stopostotno brtvljenje, nakon kraćeg vremena se potroši zrak u stanu te dolazi do podtlaka i mogućeg povrata dimnih plinova.

Apel stanodavcima

- Od 10 trovanja 9 se događa u stanovima u najmu gdje obično borave korisnici koji nemaju kulture uporabe plina - najčešće studenti iz Dalmacije, Istre, Like, stoga je poseban apel stanodavcima da obavezno zamjene svoje stare atmosferske bojlere s novim kondenzacijskim - poručio je Dubravko Duvančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!