Komemoracija i ispraćaj Olivera Dragojevića

30.07.2018.

15:25

Autor: HRT

default error photo
U splitskom HNK-u održana je komemoracija za Olivera Dragojevića na kojoj su okupili članovi obitelji, državni vrh, kolege i prijatelji pokojnog splitskog pjevača.
Dan je nacionalne sućuti zbog smrti Olivera Dragojevića. Split i cijela Hrvatska opraštaju se od njega. U Staroj gradskoj vijećnici otvorena je knjiga žalosti. Komemoracija u njegovu čast održana je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Uz obitelj i prijatelje ondje je bio i državni vrh.

Oliver Dragojević
je svojom glazbom i ljudskim vrlinama ostavio neizbrisiv trag u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj, a bio je cijenjen i izvan granica naše Domovine, istaknuto je na komemoraciji.

Na komemoraciji je govorio Zlatan Stipišić Gibonni, Oliverov veliki prijatelj. "Kapetane, sve je kako triba", poručio mu je."Bio je neupitni maestro, iznad sustava. Ostaje nam da budemo ponosni što smo bili njegovi suvremenici i što smo imali priliku učiti od najboljega", kazao je skladatelj Nikša Bratoš.Od Olivera se oprostio i Tomislav Mrduljaš."Svi te pozdravljamo dragi Olivere, svi te volimo jer ti si oduvijek bio naš", poručio je pjesnik Jakša Fiamengo Oliveru, "jednom i jedinstvenom". "Ti si u našim srcima spremljen, u svakome od nas, u našim emocijama, u ovome gradu koji je jednako tvoj kao Vela Luka, Dalmaciji, Hrvatskoj. Napjevao si se dosta i dosta si toga kazao stihovima.  Bio si jedan i jedinstven i takav ćeš ostati. Nema toga tko te u tvojem poslu može nadmašiti", poručio je Oliveru Jakša Fiamengo.       Za vrijem komemoracije mjesne su klape otpjevale nekoliko Oliverovih pjesama, a na višemetarskom video-zidu na pozornici splitskog HNK prikazano je nekoliko video snimki na kojim Oliver izvodi svoje hitove.

Komemoracija je završena višeminutnim pljeskom u čast Olivera te su nazočni zapjevali njegov bezvremenski hit "Vjeruj u ljubav".Brojni građani  upisuju su u knjigu žalosti.

Svi su zapjevali "Vjeruj u ljubav..." 

Od ranoga jutra, baš kao i prethodna dva dana, Split je disao za Olivera. Cijelim gradom su odjekivale njegove pjesme, pričalo se i mislilo na njega. Gradski autobusi su na svojim vozilima uputili zadnje "Zbogom Olivere" i s tim vozili sve svoje današnje ture, a navijačka skupina Torcida se u 17 sati okupila kod Starog placa. Svi odjeveni u bijele košulje nešto prije 18 sati krenuli su put Rive gdje su potom formirali špalir.

Predvečer je Split ispratio Olivera - od crkve sv. Frane preko Rive do katamarana koji ga je posljednji put odveo u Velu Luku gdje će sutra u 18 sati biti pogreb. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!