13:11 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Komemoracija Jurici Malčiću u Saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od bivšeg pučkog pravobranitelja oprostili se kolege, prijatelji, predstavnici Vlade i Sabora.
Na komemoraciji u Hrvatskom saboru u utorak su se od bivšeg pučkog pravobranitelja Jurice Malčića oprostili kolege, prijatelji i predstavnici Vlade i  Sabora, ističući njegovu stručnost, samozatajnost te srčanost u borbi za ljudska prava.

"Bio je izniman stručnjak kojeg ćemo se sjećati s dubokim poštovanjem te čvrsta i važna karika u razvoju demokracije i sustava ljudskih prva u RH. Zauzimao se za opće dobro i branio temeljna načela Ustava RH", naglasila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Njegova nasljednica kazala je i kako je Malčić u devet godina, od 2004. do 2013., koliko je bio na dužnosti pučkog pravobranitelja, predstavljao spoj znanja, volje i svijesti o osobnoj i društvenoj odgovornosti.

Ministar pravosuđa i izaslanik predsjednika Vlade Dražen Bošnjaković naglasio je kako je Malčić, obnašajući  brojne funkcije, zauzeo važno mjesto u stvaranju i razvoju institucija RH. Pamtit će ga, kazao je, kao odmjerenog čovjeka, mirnog karaktera i stručnog.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora Furio Radin za Malčića je rekao da je dužnost pravobranitelja obnašao na najodgovorniji način te je svojim golemim znanjem utjecao na poboljšanje brojnih zakonskih prijedloga.

"Poznavao sam ga kao tihog i samozatajnog, ali i upornog i srčanog u onome što je činio i što je s uspjehom svladavao. Za sobom je ostavio dubok trag. Bio je tolerantan i pošten te veliki borac za ljudska prava", naglasio je Radin.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je kako Malčić, radeći u prvom sazivu Ustavnog suda, nije bježao od odgovornosti, već je prihvaćao izazove i sudjelovao u donošenju odluka kojima su su se dosljedno štitila načela vladavine prava.

Od Malčića se oprostio i njegov prijatelj, nekadašnji ministar pravosuđa Ivica Crnić, naglašavajući njegovu odmjerenost, samozatajnost i argumetiranost.

"Imao je visoke dosege u pravničkoj struci, športu koji je volio... Kročio je s puno obazrivosti i razumijevanja prema drugima", rekao je Crnić.

Jurica Malčić rođen je 1942. u Zagrebu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Obnašao je brojne dužnosti, bio savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, sudac Ustavnog suda (od 1994. do 2002.) te njegov dopredsjednik (od 1998. do 2001.). Obnašao je brojne dužnosti, među kojima i onu ministra uprave, zamjenika ministra pravosuđa i uprave, tajnika Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!