Tomašević: U znak sjećanja na ubijenu obitelj Zec spomen ploča na Sljemenu

07.12.2022.

20:21

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Komemoracija povodom 31. godišnjice ubojstva obitelji Zec

Komemoracija povodom 31. godišnjice ubojstva obitelji Zec

Foto: Josip Regovic/PIXSELL / PIXSELL

U Zagrebu je obilježena 31. godišnjica ubojstva zagrebačke obitelji Zec. Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da će Grad Zagreb na mjestu ubojstva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.

- Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7.prosinca 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci te odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gdje su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali, rekao je gradonačelnik Tomašević.

U tom smislu, kazao je, iznimno je bitno obilježiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obilježiti to mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio.

- Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen ploče na ovom mjestu, kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće.

- Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u povijesti ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili što se ovdje dogodilo, istaknuo je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao je da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.   

U znak sjećanja na zagrebačku obitelj Zec položeni su vijenci i ruže, a na komemoraciji na Sljemenu sudjelovali su, među ostalima, i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić te veleposlanici Norveške i Srbije.

- 'Došli smo ovdje po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamjernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovdje se učimo toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima biti oslonac', naglasila je aktivistica Maša Samardžija, pročitavši poruku Antifašističke lige.

- Sve što se dogodilo te kobne večeri, izazvalo je muku i tišinu svih, i pripadnika srpskog naroda koji su se mogli osjećati ugroženo, i onih koji su osudili ubojstvo djeteta i njegovih roditelja ali to nisu imali snage reći izvan svoja četiri zida', kazale je Samardžija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!