Komemoracija u povodu smrti Nikice Valentića

08.05.2023.

Zadnja izmjena 14:11

Autor: Vijesti/Hina/HRT/A.S.

Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića

Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Prošle srijede preminuo je Nikica Valentić, ratni predsjednik hrvatske Vlade te saborski zastupnik u dva mandata. Vodio je Vladu u teška vremena. Za njegova mandata 1994. godine uvedena je kuna kao nova valuta. Pokopan je u petak na Mirogoju, a danas je u palači Narodnog doma u Zagrebu održana komemoracija. 

Pjesmom "Croatio, iz duše te ljubim" oprostili su se na komemoraciji od bivšeg predsjednika Vlade Nikice Valentića obitelj, njegovi kolege i prijatelji te politički suvremenici, istaknuvši njegove zasluge u stvaranju hrvatske države.

Izrazivši sućut obitelji, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su svi cijenili Valentića kao čovjeka koji je obilježio sve ključne etape hrvatske države i hrvatskoga naroda u drugoj polovici 20. stoljeća i prvoj četvrtini 21. stoljeća, a posebno je istaknuo Valentićev vedar, topao duh i domoljubni pristup životu.

- Cijeli njegov životni put, njegov javni angažman, njegova karijera, doprinos, ali i njegova ostavština na određeni način refleksija zbivanja s našim narodom u proteklih 70-ak godina, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Pamtit ćemo ga kao uspješnog predsjednika 5. Vlade RH, velikog čovjeka i političara. I zasigurno će s vremenskim odmakom njegov doprinos kao premijera, zastupnika, političara, gospodarstvenika, pravnika, a nadasve kao supruga, oca i prijatelja, ostati ono po čemu će Nikica Valentić biti jedan od velikana suvremene hrvatske političke povijesti, rekao je Plenković.

Možemo biti ponosni na Valentićev doprinos suvremenoj Hrvatskoj

Kada netko ostvari rezultate kakve je ostvario Valentić, rekao je Plenković, onda zasigurno njegova obitelj, ali i svi mi koji smo ga poznavali, možemo biti ponosni na njegov doprinos suvremenoj Hrvatskoj, gledati njegov trag kao dio kontinuiteta i odgovornosti koju svi dijelimo, da gradimo i uređujemo zemlju na što bolji i kvalitetniji način.

Naglasio je da je Valentić "predsjedao Vladom koja je imala nevjerojatne izazove" (okupirani teritorij, hiperinflacija, opremanje vojske za oslobađanje teritorija unatoč embargu na oružje, proces izgradnje države), a dojmile su ga, rekao je, poruka koju je izrekao na posljednjoj sjednici Vlade kao premijer, 6. studenoga 1995. 

Tada je kazao, naveo je Plenković, da ostaju dvije temeljne zadaće - prionuti pravim, snažnim, strukturnim reformama u Hrvatskoj i jačati demokraciju. 

- Naglasio je jačanje demokratskih standarda kao ključnog cilja hrvatskoga naroda, društva, države, kazavši da je to bio razlog zbog kojeg se toliko snažno angažirao i zbog kojeg je dao svoj veliki doprinos našoj slobodi, demokraciji i napretku, istaknuo je Plenković.

Galerija
Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića , Foto: Matija Habljak /PIXSELL
Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića , Foto: Matija Habljak /PIXSELLJadranka Kosor , Foto: Matija Habljak /PIXSELLIvica Todorić i Dražen Budiša , Foto: Matija Habljak /PIXSELL

Šeks: Bio je privilegij biti u Valentićevoj vladi


Bivši predsjednik Hrvatskoga sabora i potpredsjednik u Valentićevoj Vladi, Vladimir Šeks rekao je kako je imao čast i privilegij biti potpredsjednik u toj Vladi.

- Zato opraštajući se od tebe dragi predsjedniče Vlade Nikice, možemo kao u onoj ličkoj pjesmi reći: Dragi Nikice, ti i Vila Velebita vječno ćete živjeti, kazao je Vladimir Šeks. 

Naglasivši da je kao premijer u krajnje turbulentnom razdoblju vrlo uspješno vodio hrvatsku Vladu, Šeks je rekao da je Valentić bio ključni arhitekt na kursu gospodarske i financijske stabilnosti i zaustavljanja inflacije.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova u Valentićevoj vladi, Mate Granić rekao je kako danas odaju počast dragom i dobrom čovjeku i nadasve istinskom hrvatskom domoljubu kojega će, rekao je, pamtiti i po tome da je znao sve domoljubne pjesme.

Opisavši odnos predsjednika Tuđmana i Valentića rekao je da je Valentić poštivao prvog predsjednika države, a Tuđman je volio Valentića i njegov temperament.

Nikica Valentić rođen je 1950. u Bilaju kod Gospića, diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a kao član HDZ- bio je saborski zastupnik u dva mandata od 1992. do 1993. godine i od 1995. do 2000. godine, te predsjednik Vlade od 3. travnja 1993. do 7. studenoga 1995. Kao premijer pokrenuo je antiinflacijski program te je kao nova valuta, uvedena kuna, 1994. godine, a u 1995. izvedene su vojno-redarstvene operacije Bljesak i Oluja. Umro je u srijedu, 3. svibnja. 

"Oplemenjen filozofijama Ante Starčevića"


U ime obitelji od Valentića se oprostio njegov dugogodišnji prijatelj Ante Žužul rekavši, među inim, kako je otišao jedan veliki čovjek kojega je krasila krjepost, blagost i čvrsta lička duša koja je oplemenjena mislima i filozofijom dr. Ante Starčevića nosila skicu žudnje za stjecanje hrvatske države.

- Nikica je imao briljantnu socijalnu inteligenciju s kojom je uspio izgraditi filozofiju ostvarenja političkih ciljeva. Samozatajan a uzorit, egzaktan a lirik, moderan a tradicionalist, hrabar a susretljiv, tvrd kao kamen a mekan kao suza, opisao je Žužul Valentića.

Uz članove obitelji, na komemoraciji su bili te počast Valentiću odali i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer, članovi Vlade, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, bivši i sadašnji saborski zastupnici, bivša premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnoga suda Radovan Dobronić te predstavnici akademske i poslovne zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!