07:16 / 26.07.2019.

Autor: HRT

Komemoracija skupniku Josipu Briškom uz najviše počasti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U prepunoj dvorani Ministarstva obrane održana je komemoracija.
Tijelo hrvatskog vojnika Josipa Briškog, koji je poginuo u napadu u Afganistanu, stiglo je jutros u zagrebačku zračnu luku. Na Plesu je dočekan uz najviše vojne počasti. U prepunoj dvorani Ministarstva obrane održana je komemoracija.

- Dostojanstveno, tiho, emotivno i vrlo bolno su članovi obitelji, Hrvatska vojska i državni vrh odali počast tragično preminulom Josipu Briškom. Nakon izvođenja himne i minute šutnje, održani su emotivni  govori, javio je Eugen Husak.- Josipova odluka da bude pripadnik specijalne postrojbe hrvatske vojske čin je iznimne hrabrosti i odlučnosti. Volio je hrvatsku  vojsku i hrvatski grb i hrvatsko znakovlje. Želio je biti specijalac i sudjelovati u operacijama. To je i ostvario. Veliki dio sebe utkao je u svoj rad, ostavljajući neizbrisiv trag u svojoj postrojbi . Svojom žrtvom ušao je u povijest Hrvatske vojske i postao trajan uzor generacijama koje dolaze, rekao je general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH.

- Josipe, hvala ti za vjernost svojoj domovini Hrvatskoj i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. I čvrsto vjerujem da nas čuvaš i štitiš iz vječne domovine koja je na nebu. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcima svakog hrvatskog vojnika. Tvoja obitelj - tvoj sin i supruga nikada neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti hrvatska vojska . Neka ti je laka hrvatska zemlja. Počivao u miru Božjem, rekao je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane.

- Draga obitelji, znam da niti jedna riječ koju izgovorim ne može ublažiti vašu tugu i bol. Jedino što mogu učiniti je iskazati vam duboku sućut zbog gubitka vašeg sina, supruga, oca i brata te zamoliti Boga svemogućeg da vam pruži utjehu, a Josipa primi u kraljevstvo nebesko. Josipe, počivaj u miru božjem i neka ti je laka hrvatska gruda koju si toliko volio, rekla je Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednica RH.Lijes s tijelom 27-godišnjeg Josipa Briškog jutros je stigao u Hrvatsku u zrakoplovu NATO saveza. Sletio je u zračnu luku Franjo Tuđman u 8 sati gdje je organiziran svečani doček uz najviše vojne počasti. Lijes s tijelom dočekao je počasni vod uz ispaljivanje plotuna. Sprovod će se održati u subotu u 10 sati na Markovu polju uz najviše vojne počasti.

"