Komemoracija u Jadovnom

25.06.2023.

18:22

Autor: HRT/Dnevnik

Komemoracija u Jadovnom

Komemoracija u Jadovnom

Foto: HTV / HRT

U Jadovnom pokraj Gospića ispred Šaranove jame održana je komemoracija žrtvama bivšeg ustaškog koncentracijskog logora Gospić-Jadovno-Pag.

Ni danas se ne zna točan broj žrtava tog logora koji je prvi osnovan na području tadašnje NDH. Svi podaci i istraživanja pojedincima nisu dovoljna, već konstantno negiraju smrt, istaknula je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Istaknula je kako je Hrvatska ove godine preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust, te da je to prilika da se prisjetimo žrtava genocida na ovim prostorima, "izgradimo tolerantnije društvo i da pitanje borbe protiv povijesnog revinionizma i negiranja holokausta i genocida postavimo visoko na listu naših prioriteta".

- Ove žrtve nas okupljaju u sjećanju i pokajanju, ali ne optuživanju, ne optuživanju naroda, ne optuživanju država, nego optuživanju pokreta i režima koji su ove žrtve stvorile, izjavio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!