Komemoracija strašnog zločina u Voćinu

12:29 / 18.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Komemoracija u Voćinu

Komemoracija u Voćinu

Foto: HRT / HTV

Prvi put, 30 godina od strašnog zločina nad hrvatskim civilima u Voćinu, počast je kod spomen-obilježja stradalima odalo visoko izaslanstvo Srpskog nacionalnog vijeća te srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Povlačeći se pred hrvatskim snagama srpske paravojne postrojbe ubile su 47 mještana i trojicu zarobljenih branitelja. Komemorativni skup nastavljen je kod pravoslavnog hrama, u spomen na stradanja srpskih civila s podučja zapadne Slavonije. Zločin nad hrvatskim civilima u Voćinu ostat će zapamćen kao jedan od najbrutalnijih u ratu, rekao je Milorad Pupovac.

- Taj snažan i dubok osjećaj tim je veći, zbog brutalnosti i bestijalnosti načina na koji su naši sugrađani ubijeni, nezaštićeni i bez ikakve primisli na zlo ikome drugome, kazao je Pupovac.

- I poslije 30 godina, od tih užasnih zbivanja imam osjećaj da smo izgubili puno vremena i propustili puno onoga što se moglo učiniti u suočavanju s našom zlom prošlošću, rekao je Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih.    


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!