Komemoracija u znak sjećanja na 261 žrtvu ustaškog zločina

20:33 / 14.01.2022.

Autor: Hina/I.B.

U Voćinu obilježena godišnjica od tragičnih zbivanja tijekom Drugog svjetskog rata

U Voćinu obilježena godišnjica od tragičnih zbivanja tijekom Drugog svjetskog rata

Foto: Damir Spehar / Pixsell

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i Voćina u petak je održan komemorativni skup u znak sjećanja na 261 mještana sela Kometnik, Dobrić i Sekulinaci koje su 13. i 14. siječnja 1942. godine pogubile ustaše.

Bio je to jedan od najvećih ustaških zločina tijekom Drugog svjetskog rata na Papuku koje su ustaše počinile u znak odmazde zbog gubitaka u okršaju s partizanskim jedinicama.

Ovo je samo jedan i nizu velikih tragedija i zločina koji su zadesili srpski narod tijekom Drugog svjetskog rata. Osim izrazite mržnje za ovako nešto ne može postojati nikakav razlog. U to vrijeme bilo je dovoljno samo biti pravoslavne vjere i da se tako ubije cijela jedna generacija. Svaki relikt ustaškog terora u nama izaziva najveću jezu i ledi nam se krv u žilama. Ipak, danas s ovakvog mjesta šaljemo poruke mira i blagostanja, rekla je zamjenica predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk napomenuo je kako nije slučajno da se zločin dogodio 14. siječnja na praznik sela Kometnik.

- U Drugom svjetskom ratu najviše se ubijalo na praznike, na seoske slave i radosti jer je trebalo radosti pretvoriti u tugu. Trebalo je prije svega ljubav pretvoriti u mržnju jer su se nadali da će mržnja zavladati i kod koji će preživjeti i da će postati jednake zvjeri kao što su oni sami, rekao je vladika Jovan.

O okolnostima zločina i istraživanjima koje je proveo u radu na popisu žrtava govorio je povjesničar Milan Radanović.

U dva dana u dva mjesta ubijeno je 259 stanovnika, a u narednim danima ubijene su još dvije stanovnice. Riječ je o jedinstvenom povijesnim događaja zbog toga što je struktura žrtve i struktura počinitelja jedinstvena. Žrtve su prije ubojstva strijeljanjem i klanjem bile ponižavane i prebijane, a tom svirepošću ustaše su cijelom kraju željele poručiti da se ne isplati bilo kakvo podržavanje partizanskih ustanika, rekao je Radanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!