17:07 / 07.12.2019.

Autor: IMS/HRT

Komemoracija za Aleksandru, Mariju, i Mihajla Zeca

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici Documente i SNV-a postavili su vijenac i zapalili tri svijeće, građani su stavljali ruže, te je održana minuta šutnje.
Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i Srpsko narodno vijeće (SNV) održali su komemoraciju za Mariju, Aleksandru i Mihajla Zeca koji su ubijeni na današnji datum u večernjim satima 1991.  godine. Najavili su da će od gradskih vlasti tražiti imenovanje zagrebačkog trga ili ulice po 12-godišnjoj Aleksandri.

Bit će, kako su rekli, ustrajni u tome da Aleksandra Zec dobije svoj trg ili ulicu do 30. godišnjice ubojstva tj. do 7. prosinca 2021. Također će od gradskih vlasti tražiti da se mjesto ubojstva Aleksandre i Marije Zec, planinarski dom Adolfovac na Sljemenu, očisti, da se postave klupice, uredi i označi šetnica na sljemenskoj cesti, te da se postavi spomen ploča.

Podsjetili su kako su zločin počinili pripadnici specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, tzv. Merčepovci, koji su nešto iza 23 sata, 7. prosinca došli ispred kuće obitelji Zec na Trešnjevci te prilikom bijega hicima u leđa usmrtili 38-godišnjeg Mihajla Zeca. Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ubojstvu, odveli su kombijem do Adolfovca gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Predstavnici Documente i SNV-a postavili su vijenac i zapalili tri svijeće, građani su stavljali ruže, te je održana minuta šutnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!